Un total de 12 plafons informatius permeten fer una visita informativa als espais del Vesper de la Gloriosa.

Senyalització de la Ruta del Vesper de la Gloriosa...El dijous 1 de desembre, es va presentar al Consell Comarcal de l’Alt Penedès el projecte de senyalització de la ruta dedicada a l’aviació republicana al Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf) durant la Guerra Civil. Aquest projecte del Consell Comarcal s’ha dut a terme en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Penedesencs, el Vinseum i la Direcció General de la Memòria Democràtica de la Generalitat (ara, Subdirecció General de Memòria i Pau).La Ruta del Vesper de la Gloriosa forma part d’un projecte més ampli de recuperació dels itineraris de la memòria democràtica al Penedès, que inclou també la Ruta de Defensa de la Costa (búnquers i antics punt de defensa) i la Ruta del Front (el front de guerra va estar durant 3-4 dies al Penedès abans de la caiguda de Barcelona, i la resistència a l’Ordal va permetre que molts refugiats tinguessin temps de fugir a França). Les dues altres rutes han estat impulsades des dels consells comarcals del Garraf i del Baix Penedès respectivament, i han estat coordinades tècnicament pels estudiosos de l’Institut d’Estudis Penedesencs i el Vinseum.

Jordi Farré, conservador del Vinseum, va explicar que les rutes de la memòria democràtica al Penedès són complementàries i que conflueixen en molts punts. Així, per exemple, un municipi com el Vendrell forma part de la Ruta de Defensa de la Costa i forma part també de la Ruta del Front; o Santa Margarida i els Monjos, que és a la Ruta del Front i a la Ruta del Vesper de la Gloriosa. Ramon Arnabat, president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, va explicar que a la Ruta del Vesper de la Gloriosa s’han senyalitzat 4 aeròdroms: els Monjos, Pacs-Vilobí, Sabanell i Santa Oliva. La presència d’aeròdroms va convertir el Penedès en objectiu destacat dels bombardejos franquistes (més de 300). Per protegir-se dels bombardejos, als camps d’aviació i als nuclis de població propers es van construir refugis, que també s’han localitzat (en alguns casos amb georadar) i s’han senyalitzat. A més d’aeròdroms i refugis, la Ruta del Vesper de la Gloriosa inclou l’escola de pilots de Lavern i un monòlit en honor a les víctimes dels bombardejos a l’estació de ferrocarrils de Sant Vicenç de Calders (el ferrocarril i les fàbriques de municions eren els altres grans objectius dels bombardejos).

Ramon Arnabat va anunciar que a primers d’any es publicarà un mapa-guia gratuït per a cadascuna de les 3 rutes, per tal que les persones interessades puguin identificar els indrets. Ara per ara ja s’han instal·lat tots els plafons explicatius i la informació de cada plafó es pot ampliar consultant el web www.aviacioiguerracivil.com (la consulta també es pot fer amb el telèfon mòbil perquè s’han afegit codis QR). La senyalització dels indrets de la memòria democràtica segueix una mateixos criteris a tot el territori de Catalunya.

Imma Ferret, alcaldessa de Santa Margarida i els Monjos, va informar que, tan bon punt s’hagin publicat els mapes-guia, des del Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), ubicat a la biblioteca municipal dels Monjos, s’organitzaran sortides mensuals per conèixer la Ruta del Vesper de la Gloriosa. Raimon Gusi, vicepresident i conseller de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va destacar l’excepcionalitat d’aquest projecte pel fet que hi col·laboren 3 consells comarcals, 14 ajuntaments, l’IEP, el Vinseum i la Generalitat. Cada consell comarcal ha estat titular del projecte d’una de les rutes, però s’ha actuat en l’àmbit territorial de la resta de comarques. Gusi va afirmar que “el projecte dels itineraris de la memòria democràtica al Penedès ens ha permès conèixer i recuperar la nostra realitat del període de la Guerra Civil i la postguerra”. Per difondre aquest gran treball de recerca, durant els mesos de gener o febrer de 2012 el Consell Comarcal de l’Alt Penedès organitzarà una xerrada pública a la seva seu amb el títol “La Guerra Civil a l’Alt Penedès: les Rutes”. Va tancar l’acte la subdirectora general de Memòria i Pau de la Generalitat, Diana Mampel, que va felicitar tots els integrants del projecte: “Han fet una tasca excel·lent”.

També va destacar el fet que les rutes de la Guerra Civil poden esdevenir un nou reclam turístic per al Penedès. Finalment, Diana Mampel va afirmar “Des de la subdirecció general de Memòria i Pau tenim molt d’interès a fer una tasca pedagògica, especialment amb els més joves, per tal que els fets de la Guerra Civil i la postguerra ens serveixin per llançar un missatge a favor de la pau i els drets humans”.

http://www.aviacioiguerracivil.com
Arxiu descarregable: 2_-_Albinyana_-_cartellera.pdf