Aquest passat divendres, 30 de juny, ens ha deixat Rosa Toran Belver (Manresa, 1947), historiadora, expresidenta de l’Amical de Mauthausen i Premi Bages de Cultura.

 

En paraules de l’Associació Memòria i Història de Manresa:

“La notícia de la seva desaparició sobtada ens arriba quan fa molt poc compartíem actes en memòria dels deportats als camps nazis, signava articles en defensa dels valors humans i de rebuig al feixisme, i col·laborava amb nosaltres en l’Audiència Memorial celebrada a Manresa el gener d’enguany.

Autora de nombrosos estudis històrics i figura de referència sobre la deportació dels republicans espanyols als camps nazis, deixa un llegat difícil de cobrir. La seva trajectòria fou sempre fidel al Jurament dels supervivents de Mauthausen, en el sentit de la memòria, la solidaritat internacional i la llibertat.”

 

Ens unim en el sentit condol a la seva família i als seus companys de l’Amical de Mauthausen.

 

Enllaços de l’Associació Memòria i Història de Manresa:

“Revelar la veritat, reparar el mal”. Text llegit per Rosa Toran durant l’acte d’incorporació de Joaquim Amat-Piniella a la Galeria de Manresans Il·lustres (26/3/2004).

Text de la glossa a Rosa Toran, llegida per Joaquim Aloy durant l’acte de lliurament del premi Bages de Cultura 2015.  (27/11/2015).

Bernat Toran Martínez, l’oncle de Rosa Toran, assassinat a Gusen el gener del 1942, als 23 anys.