El diumenge 22 de desembre de 2019 Llorenç del Penedès va retre homenatge a l’alcalde republicà Josep Brugal Palau

A les 11 del matí, al cementiri municipal, va tenir lloc l’homenatge a Josep Brugal i Palau, organitzat per la Cumprativa i en col·laboració amb l’Ajuntament de Llorenç del Penedès i la seva família. L’acte es va iniciar amb dues peces musicals interpretades pel músic llorencenc Gerard Romero Giralt, i a continuació la historiadora local Marta Coll i Marlès va fer la lectura de la glossa en que va destacar el compromís, l’activisme i el lideratge polític de Josep Brugal, un home bo i estimat per tothom, segons va dir Coll.

Josep Brugal i Palau va ser president de la Unió de Rebassaires local, un dels fundadors i primer president del Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Llorenç (1918), actualment La Cumprativa, fundador del Celler Cooperatiu (1920) i alcalde republicà escollit democràticament a partir del 1934 fins el 1937.

Sota el seu mandat mai va permetre que grups radicals de la comarca intervinguessin en la sort dels seus convilatans i va salvar la vida d’algunes persones d’ideologia conservadora, entre elles el mossèn del poble.

Homenatge Josep Brugal Palau Llorenç del Penedès

Malauradament, a l’acabament de la Guerra Civil fou pres i condemnat a 30 anys de presó per un Consell de guerra. Morí  a la presó de Sant Miquel dels Reis (València) el 24 de novembre de 1939.

Les seves despulles es troben en una fosa comuna del cementiri central de València.

L’acte de diumenge va estar acompanyat per veïns i veïnes de Llorenç i diferents representants del món de la de la política i de les entitats socials del poble.

L’acte es va cloure amb la inauguració del monolític i la placa commemorativa i amb la música del Cant dels Ocells a càrrec de joves intèrprets de la família Brugal.