Ha mort l'Eusebi Pérez Martín...Eusebi Pérez Martín (Vilafranca del Penedes, 1920), va morir el dia 17 d’agost a la ciutat de Caracas (Veneçuela) on residia junt a la seva esposa Aurora Just, els seus fills Jasmin i Oscar, i els seus nets i netes.
Eusebi Pérez Martín era un dels darrers catalans supervivents vius dels camps d’extermini nazis, ell va passar 57 mesos al camp de Mauthausen. Amb 16 anys, i junt a dos germans seus el Jesús i el Marià, va marxar al front d’Aragó amb la Centúria Vilafranca. Després d’un intens aprenentatge a l’Escola de Mecànics d’Aviacióes s’integrà com a mecanic al grup XXVI de caça “xatos” de l’aviació republicana, amb la qual seguí diferents indrets al llarg de la guerra civil.
Un cop acabada la guerra passà per diversos camps de concentració francesos, i després va ser adscrit a una Companyia de Treballadors Estrangers. Amb la invasió Alemanya del territori francès i l’esclat de la II Guerra Mundial, molts republicans exiliats acabaren a la ciutat d’Angulema (1940), on foren fets presoners pels nazis i tancats al camp d’extermini nazi de Mauthausen amb el número 3.859 i on pasà 57 mesos, sent-ne un dels pocs republicans espnyols supervivents.
L’any 1945 un cop alliberat el camp, s’instal·là a París, però l’any 1948 es va traslladar a Veneçuela, a la ciutat de Caracas, on coincidí amb d’altres vilafranquins, com Rodolf Llorens Pere Grases. Allà va refer la seva vida, i fins l’any 1972 no va tornar a Espanya. Les seves darreres visites al Penedès foren els anys 2005 i 2006, per rebre diversos reconeixements per part de les institucions catalanes i penedesenques.

Ramon Arnabat
Biografía