En el ple municipal del 9 de juliol de 1936, el consistori de Sitges aprovava nomenar fins adoptiu Joaquim.

Folch i Torres fill adoptiu de Sitges...En el ple municipal del 9 de juliol de 1936, el consistori aprovava nomenar fill adoptiu Joaquim Floch i Torres. La proposta venia perquè Folch i Torres havia estat el mentor de les col·leccions artístiques del Cau Ferrat i Maricel i vivia a Sitges, just a la Davallada, en una casa, que sempre s’ha conegut com can Folch i Torres.

A Sitges el nomenament de fills predilectes i adoptius es reconeix, encara avui, posant una placa de marbre al saló de plens i s’acostumen a celebrar en una data assenyalada i en el cas de Folch i Torres la data més propera era la Festa Major (24 d’agost). Malauradament ni la col·locació de la placa ni la Festa Major es van celebrar el 36. I el seu nomenament va caure en l’oblit forçós. Un oblit que ha durat 75 anys. Fins que el 25 de març de 2011, al saló de plens, el mateix que alesmores, es va reunir la família de l’homenatjat i es col·locà la placa. Amb aquest acte, proposta del Grup d’Estudis sitgetans, Sitges ret homenatge a la memòria de Folch i Torres i compleix el mandat del plenari del 9 de juliol de 1936.

Actes com aquests contribueixen a recuperar el nostre passat, la nostra memòria i han de fer possible que retards com aquest no es repeteixin mai més.

Àngels Parés Corretger
Arxiu descarregable…