Els diners requisats pel franquisme...L’Associació de Perjudicats per la Incautació Franquista va néixer fa dos anys. Està formada per aproximadament 1.400 famílies espanyoles –la majoria de Catalunya– i s’encarrega de recollir còpies de tots els rebuts que van emetre les autoritats de la dictadura franquista per certificar les quantitats requisades.
El 1938, abans d’acabar la guerra civil, el comandament dels militars sublevats va prohibir “la tinença de paper moneda posat en curs per l’enemic”, de manera que les famílies, les empreses i els ajuntaments es van veure forçats a entregar el seu capital en forma de bitllets republicans. A canvi d’això, se’ls va estendre un rebut amb què després podrien recuperar –segons els van assegurar llavors– els seus diners. Però no va arribar mai el moment del cobrament.
Ara, aquesta associació reuneix tots aquells que van entregar els seus diners i no els van tornar a veure, i intenten obtenir el reconeixement de la il.legalitat de la confiscació. Reclamen, a més, que se’ls restitueixin els diners perduts amb valor actualitzat al curs. Estimen que una pesseta de l’època equivaldria avui a un euro i mig (250 pessetes).
El projecte de llei de la memòria històrica no inclou cap apartat sobre incautacions econòmiques o de terrenys, però recull la voluntat del Govern de crear una “comissió interministerial per atendre aquells que van patir les conseqüències de la guerra civil i el franquisme”. Si finalment s’aprova, potser aquestes famílies podran trobar satisfacció a les seves històriques reclamacions.

Més informació als Tel. 93 284 3665 – 665 807 156, Fax. 93 213 0890
c/ Providència, 42 08024 Barcelona
apigf@yahoo.es

http://www.garbi.com/incautacio/