Deportat...

Nom

Vicente

Data naixement

26-05-1913

Camp

​KL MAUTHAUSEN 4258
KL SCHLIER-REDL-ZIPF

Cognoms

Nomdedeu Sans

Municipi de naixement

Calafell

Municipi de residència

Calafell

Vicente Nomdedeu Sans va néixer a Calafell el 26 de maig de 1913. Desconeixem la professió de Vicente. Era fill de Matias Nomdedeu Lanuza (mariner) i d’Anna Sans Casas. Del total de quatre germans (Martín, Vicente, Antonia i José), Vicente era el segon. 

Desconeixem l’activitat que va tenir durant el període republicà i de la guerra civil, de manera que no podem establir un motiu que el portés a exiliar-se. No obstant, l’únic que podem afirmar es que el seu germà Martín va ser un important dirigent sindical durant el període de la Guerra Civil a Calafell i pel qual va acabar afusellat. D’aquesta manera (i tenint present que desconeixem l’activitat d Vicente) podem arribar a pensar que potser el seu exili es deu al fet d’una possible venjança per les actuacions que el seu germà havia dut a terme. 

Fos el motiu que fos, Vicente va travessar la frontera francoespanyola. Per dades i per informació extreta, tot apunta que va formar part d’una de les Companyies de Treballadors Estrangers. Diem això perquè el que sabem és que durant el període de la Segona Guerra Mundial, el van empresonar a l’Stalag XII-D (camp de presoners de guerra) a Trèveris (Alemanya. Sortia de la presó el 31 de març de 1942 direcció Mauthausen, on arribaria el 3 d’abril de 1941 amb la matrícula 4258. Va passar més de tres anys a Mauthausen i el 2 de desembre de 1944 el van traslladar a Schlier-Redl-Zipf (un subcamp de Mauthausen que es va construir amb l’objectiu de fabricar allà part de l’armament de guerra). 

Finalment, el 5 de maig de 1945 va ser un dels catalans alliberats del camp de Mauthausen. Actualment, desconeixem completament quina va ser la vida que va seguir després d’aconseguir la seva llibertat.