Deportat...

Nom

Salvador

Data naixement

29-05-1892

Camp

​KL MAUTHAUSEN 3942
KL GUSEN 12362

Cognoms

Esvertit Forcada

Municipi de naixement

El Vendrell

Municipi de residència

El Vendrell

De “Cal Pitxet”, Salvador Esvertit Forcada va néixer al Vendrell el 29 de maig de 1892. Amb idearis republicans, no tenim constància que tingués una vida política activa. Com en molts casos, seria segurament la seva ideologia política el motiu que el portarien a exiliar-se a les acaballes de la Guerra Civil. El que sí que sabem és que va ser un dels represaliats pels fets del 6 d’octubre de 1934 junt amb altres vendrellencs, com per exemple el líder sindicalista d’Unió de Rabassaires, Pau Padró Cañellas. 

Acabada la Guerra Civil Espanyola va passar la frontera francoespanyola. Tot i no saber quan la va creuar i quin va ser el camí que va seguir, el que sabem és va formar part de les Companyies de Treballadors Estrangers. Iniciada ja la Segona Guerra Mundial, Salvador va ser capturat el juny de 1940 per l’exèrcit alemany al territori de la Côte-d’Or. Capturat, va estar empresonat primerament al Fronstalag (camp de presoners de guerra en el front) a Nancy. La darrera presó abans d’arribar al camp de concentració va ser a Trèveris (Alemanya) dins l’Stalag XII-D (camp de presoners de guerra). 

El darrer lloc on va estar va ser a Mauthausen. Arribava al camp el 3 d’abril de 1941 amb la matrícula 3942. El 21 d’abril de 1941, menys d’un mes al camp de concentració, moria a Gusen amb la matrícula 12362.