Ramon

1 de març de 1892

Buchenwald / desaparegut

Guasch

Vilafranca del Penedès

VIlafranca del Penedès

 

 

Ramon Guasch va nèixer el 1 de maig de 1911 a Vilafranca del Penedès.

Es desconeix la seva vida personal, professional o politica. Tampoc es tenen noticies de com va viure la guerra civil o quan va marxar cap a França.

La història de Ramon Guasch està envoltada de misteri. El seu nom, va ser utilitzat per un altre refugiat, Josep Picola Busquets, natural d’Olot. No se sap en quin moment  li va usurpar la seva identitat. Se suposa que li va robar la documentació una vegada mort en Ramon.

Josep Picola era militant del POUM, i el gener de 1939 va marxar a França i es va establir a Ceret. Va formar part de la xarxa d’evasió d’aviadors aliats i altres personalitats que dirigia Josep Rovira. Detingut per la Gestapo a Ceret el 31-12-1943,  fou  traslladat a Compiègne el 17-01-1944. En el moment de la seva detenció duia papers que l’acreditaven com a “Ramon Guasch”, natural de Vilafranca del Penedès.

Va ser deportat a Buchenwald el 19-01-1944. Traslladat a Flossenbürg el 23-02-1944 i posteriorment traslladat a Johangeorgenstadt . Mort en aquest darrer camp en data indeterminada. Durant tot el seu captiveri va usar el nom de Ramon Guasch, fins i tot per comunicar-se amb la seva familia i amics. De fet les seves cartes van signades com a Ramon Guasch.

I així està identificat en el llibre de Bermejo-Checa, que el situen com a deportat de Vilafranca del Penedès.

Per tant, la mort de Ramon Guasch tampoc es pot assegurar que es produís en el camp de Buchenwald, sinó que podria haver-se produit molt abans ja que el desembre de 1943 ja se li havia usurpat la identitat.