Deportat...

Nom

Ramon

Data naixement

1-12-1914

Camp

​KL MAUTHAUSEN 4613
KL GUSEN  14242

Cognoms

Bascuñana Garcia

Municipi de naixement

Oriola (Alacant, País Valencià)

Municipi de residència

Vilanova i la Geltrú

Ramon Bascuñana Garcia nasqué a Oriola (Alacant, País Valencià) l’1 de desembre de 1914. La família es devia traslladar a principis dels anys vint a Vilanova i la Geltrú, ja que, segons el padró, el seu germà petit (Joaquim) neix el 1924 ja en aquesta localitat. Fou aquell any també que trobem la família registrada al padró municipal per primer cop, al carrer de l’Aigua, 18, i posteriorment al carrer de Josep Freixes, 4.

Fill de Ramon Bascuñana (jornaler) i Teresa Garcia, segons el padró de 1930, eren aleshores un total de 8 germans, sis: Teresa, Carmen, Rosario, Vicente, Ramon i Antonio nascuts a Oriola, i dos: Joaquim i Dolors nascuts a Vilanova i la Geltrú. Després de residir a diversos habitatges la família s’instal·là, segons el padró de 1936, al carrer de Bonaire, 54, on hi seguiren vivint passada la Guerra Civil.

Pel que sabem, Ramon treballà a la fàbrica de Cal Marquès juntament amb dos germans més, Carmen i Vicente. Gràcies a la documentació custodiada per la família sabem que durant la Guerra Civil estigué al front, en el bàndol republicà, i que formà part del comitè regional de la CNT. A les acaballes del conflicte amb la retirada s’exilià a França.

Desconeixem quan fou detingut i empresonat un cop a França, inicialment sabem que passà pel camp de Setfonts al pavelló 32, i que a continuació va ser conduït al Frontstalag 210, ja que envia notícies a la seva família per carta del seu pas per ambdós espais. Poc després fou portat a l’Stalag V-D situat a Estrasburg (França) amb matrícula 3227, d’on sortí en tren l’11 de desembre de 1940 per ser deportat dos dies després al camp de Mauthausen amb matrícula 4613. El 20 d’octubre de 1941, era traslladat al camp de Gusen amb matrícula 14242. Al cap d’uns dies, l’1 de novembre del mateix any moria al mateix camp a les vuit hores del matí, als 26 anys d’edat, tal com consta al Todfallsaufnahme (certificat de mort) custodiat a Arolsen Archives.

La família oficialment no va saber fins anys més tard que Ramon havia mort al camp de Gusen.

Biografia elaborada gràcies a la investigació del historiador vilanoví Xavier López.

Imatges i Documentació Ramon Bascuñana Garcia