Deportat...

Nom

Rafel

Data naixement

12-02-1898

Camp

​KL MAUTHAUSEN 3221

Cognoms

Jané Borras

Municipi de naixement

El Vendrell

Municipi de residència

El Vendrell

Rafel Jané Borras va néixer al Vendrell el 12 de febrer de 1898. De “Cal Rodonyà”, la seva família es dedicava a l’agricultura. La seva professió estava vinculada a la Cooperativa Agrícola del Vendrell, fet pel qual segurament i tenint present la seva estima per l’agricultura, el van portar a afiliar-se des de molt aviat al gran sindicat agrícola català: Unió de Rabassaires. 

Durant el període de la Segona República (1931-1936) va tenir un paper destacat dins la vida política del poble. Primerament, a les eleccions del 12 d’abril de 1931 es va presentar a la candidatura dels comunistes vinculat al POUM. Anys més tard, a les eleccions municipals del 14 de gener de 1934 es va presentar representant el BOC (Bloc Obrer i Camperol). A banda, en el context de la Guerra Civil Espanyola també va tenir una vinculació directa amb la política vendrellenca. El 9 d’octubre de 1936 es va formar el govern republicà, del qual Rafel Jané formaria part ocupant el càrrec de conseller d’Unió de Rabassaires. 

Els motius que el van portar a exiliar-se anirien relacionats, segurament, per aquesta vinculació directa amb la política d’esquerres durant els períodes precedents a la dictadura franquista i anteriorment ja esmentats. Acabada la guerra, Rafel Jané s’exilia a França on va formar part de la Companyia de Treballadors Estrangers. Capturat per l’exèrcit alemany, primera va estar a la companyia 140 del Fronstalag (camp de presoners de guerra en el front) a Belfort i temps després traslladat a l’Stalag XI-A (camp de presoners de guerra) a Altengrabow (Alemanya). 

Va pujar a un dels combois que més espanyols va transportar, un total de cinquanta-u dels quals van morir durant el trajecte vint-i-dos. Rafel Jane va arribar a Mauthausen el 3 de novembre de 1941 amb la matrícula 3221 i pocs mesos després, el 3 de juny de 1942, va morir allà.