Luis Camacho Ferre

Nom

José Antonio

Data naixement

27-01-1921

Camp

​KL MAUTHAUSEN   5894

Cognoms

Egea Pujante

Municipi de naixement

Aljúcer, Múrcia

Municipi de residència

Sitges

De professió jornaler, va ser una de les tres persones vinculades amb Cubelles que van morir a camps de concentració nazis (les altres, i com apareixen a la web també, van ser  Josep Agustí Bombui i Josep Busquets Gelabert).

Camacho va néixer a Cubelles després que la seva família, originària de la província d’Almeria, s’hi hagués instal·lat per raons de feina. El seu pare, Luis Camacho Pérez, carrabiner de professió, va ser destinat al quarter del cos de Cubelles. Vivien al carrer de l’Or, número 5 (actual carrer de la Pau).

El pas dels Camacho per Cubelles va ser breu, ja que, el 21 de maig de 1917 el pare ja havia estat traslladat a la 2a Companyia del cos de carrabiners a Badalona. Després va ser destinat a Almeria, a on el jove Luis va prendre consciència de classe i es va adherir al comunisme, fins al punt que es va fer tatuar la falç i el martell.

Amb el cop d’estat feixista, Luis i el seu germà José es van allistar voluntaris com a guàrdies d’assalt, cos policial fidel a la República que el desembre de 1936 va derivar en Cos de Seguretat Interior. L’1 de maig de 1938 fou ascendit a caporal. Entre les seves destinacions conegudes hi figura la de Guadix, al vessant nord de Sierra Nevada, a Granada.

Camacho va participar a la batalla de l’Ebre, i després es va exiliar a França. Segons recull l’historiador José Sedano al seu treball Luis Camacho i Ferre. De Vilanova y la Geltrú a Ternberg, kommando de Mauthausen, segurament deuria formar part d’alguna de les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE) o Batallons de Treballadors Estrangers (BTE) fornides per republicans als camps de refugiats, que es van dedicar a reforçar, sota comandament militar, les defenses de la frontera francesa amb Alemanya i Bèlgica. La majoria dels seus integrants foren detinguts per l’exèrcit alemany durant la Segona Guerra Mundial i internats a camps de presoners, com a pas previ al seu trasllat als camps nazis.

El Luis va ingressar a la presó de la localitat francesa d’Ambroise, amb el número de matrícula 3.469, segons consta al portal del Memorial Democràtic. D’allà sortiria en tren el 9 de setembre de 1941 cap al districte militar XVIII, proper a la ciutat de Salzburg (Àustria), registrat amb el número d’intern 3.469, d’on seria deportat a Mauthausen l’11 de setembre de 1941, amb el número de matrícula 4.897, tot just sis mesos després de la mort de Josep Agustí, de manera que no arribarien a coincidir al camp. Malgrat que no consta la data, de Mauthausen va ser traslladat al grup de treball (kommando) depenent de Ternberg, dedicat a la indústria d’armament que s’encarregava de bastir l’exèrcit nazi i a la construcció d’una central elèctrica.

Finalment, Luis Camacho va morir el 30 de maig de 1944. Víctima, oficialment, d’una pneumònia diftèrica gairebé tres anys després de la seva deportació i un any abans de l’alliberament del camp. Segurament que el decés es va produir a Ternberg –malgrat que no es pot descartar que fos al camp satèl·lit de Gusen, tal com s’apunta des del Memorial Democràtic.

El seu record perdura al monument a les víctimes de la deportació als camps nazis, inaugurat a Vilanova i la Geltrú el 26 de desembre de 2001 a la plaça de la Peixateria, malgrat no poder-se acreditar en aquell moment la seva vinculació amb la capital del Garraf.

Fins a l’any 2018 es creia que Luis Camacho Ferre havia nascut a Vilanova i la Geltrú el 1913, un any abans de quan ho feu en realitat, el 1914 (la vilanovina Gemma Parra i el cubellenc José Manuel Garcia van descobrir que era natural de Cubelles). De fet, el seu nom apareix inscrit al Monument als Deportats de la capital del Garraf, obra de l’escultor Andreu Alfaro i inaugurat el 16 de desembre de 2001.

El 29 de gener es va col·locar, a Cubelles, la llamborda Stolpersteine en homenatge seu al davant de la casa on havia viscut la seva família, al carrer de la Pau número 5.

Bibliografia i altres fonts d’informació

Biografia cedida per Joan Vidal i Urpí del seu llibre Diccionari de la Guerra Civil a Cubelles (2022).

GARCIA, Lolo: “Descobert un segon cubellenc als camps d’extermini nazi: Lluís Camacho Ferre”. Anuari 2020 del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell.

AMCUB, Expedient general de lleves 1935-1945. Capsa 397.

GARCIA, Lolo: “Descobert un segon cubellenc als camps d’extermini nazi: Lluís Camacho Ferre”. Anuari 2020 del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell.

AMCUB, Expedient general de lleves 1935-1945. Capsa 397.