Deportat...

Nom

Llorenç

Data naixement

11-02-1899

Camp

KL MAUTHAUSEN 6575
KL GUSEN 10484

Cognoms

Torné Nolla

Municipi de naixement

Vilanova i la Geltrú

Municipi de residència

Vilanova i la Geltrú

Llorenç Torné Nolla conegut a Baix a Mar com “el Castanyola” nasqué a Vilanova i la Geltrú l’11 de febrer de 1899, segons el registre oficial de naixements del Diari de Vilanova. Els padrons municipals de 1924, 1930 i 1936 ens constaten que vivia amb la seva mare Teresa Nolla i el seu germà Florenci al carrer de Ferrer i Vidal, 19. Posteriorment, amb la construcció del tram final de la rambla de la Pau, aquesta illa de cases desaparegué.

Torné, un home compromès amb el barri, era pescador, i posteriorment entrà com a obrer a la fàbrica Pirelli. Durant la República i la Guerra Civil fou dirigent cenetista a la ciutat, i comissari de guerra. El 3 d’agost de 1938 entrà com a regidor del govern local de Vilanova i la Geltrú per la CNT-FAI en ple conflicte fins que aquest arribà a la seva fi. També, durant el període bèl·lic, fou president del Pòsit de Pescadors, situat al passeig Marítim.

El 1939, poc abans de finalitzar la Guerra Civil, Torné marxà amb cotxe amb familiars fins a Puigcerdà, on se separà d’ells i entrà a França. En aquest camí fou arrestat i conduït a l’Stalag XI-B situat a Fallingbostel (Alemanya) amb matrícula 86735. D’allà en sortí amb tren el 25 de gener de 1941, i dos dies després era deportat i entrava al camp de Mauthausen, amb matrícula 6575. El 17 febrer de 1941 era traslladat al camp de Gusen, amb matrícula 10484, on moria el 18 d’agost de 1941, al voltant de les tres de la tarda, tal com consta al Todfallsaufnahme (certificatde mort) custodiat a Arolsen Archives.

La família no va saber fins la dècada dels anys cinquanta, i a través de correspondència oficial francesa, que Llorenç havia mort a Gusen.

Biografia elaborada gràcies a la investigació del historiador vilanoví Xavier López.

Imatges i Documentació Llorenç Torné Nolla