Deportat...

Nom

Juan

Data naixement

7-10-1911

Camp

​KL MAUTHAUSEN  4308
KL SCHLIER-REDL-ZIPF

Cognoms

Banach Ribas 

Municipi de naixement

La Bisbal del Penedès

Municipi de residència

La Bisbal del Penedès

Juan Banach Ribas va néixer a la Bisbal del Penedès el 7 d’octubre de 1911. Era fill de Cosme Banach Farran i de Josefa Ribas Garriga i el germà gran de la Maria Banach. La dificultat per trobar familiars directes ha impedit tenir coneixença sobre la seva professió, la seva situació civil i els motius que el van portar a exiliar-se. 

De totes maneres, el que sabem és el camí que va seguir per travessar la frontera (tot i desconèixer quan ho va fer): primer va passar per Bourg-Madame (actual part francesa de la Cerdanya), va seguir per Prades i finalment va arribar a França. El 6 de juny de 1940 va ser capturat a Dunkerque, i tenint present la data i la localització, podem suposar que va lluitar amb el bàndol aliat (molt segurament amb França) en aquest primer període de la Segona Guerra Mundial. Suposem això perquè la batalla de Dunkerque es va lluitar entre el 26 de maig i el 4 de juny de 1940, de manera que tenint present la data en què van capturar a Juan Banach podem suposar el paper que va jugar el bisbalenc durant el període bèl·lic europeu. A causa de la detenció, Juan Banach va ser empresonat a l’Stalag VIII-C (camp de presoners de guerra) el 20 de juny de 1940 a Zagán (Polònia). A banda, l’octubre d’aquest mateix any tornaria a estar empresonat a l’Stalag XII-D però aquest cop a Trèveris (Alemanya).

L’últim lloc on Joan Banach va estar empresonat va ser al camp de concentració de Mauthausen. El 25 de gener de 1941 entrava al camp amb la matrícula 4308 i mesos després (l’1 d’agost) el van traslladar al subcamp de Schlier-Redl-Zipf (un subcamp de Mauthausen que es va construir amb l’objectiu de fabricar part de l’armament de guerra). Finalment, el 5 de maig de 1945, quan les tropes aliades van alliberar Mauthausen, Joan Banach aconseguia sortir amb vida de l’horror nazi.