Deportat...

Nom

Josep

Data naixement

15-04-1901

Camp

​KL MAUTHAUSEN 3751
KL GUSEN 13703

Cognoms

Rius Fortuny

Municipi de naixement

El Vendrell

Municipi de residència

El Vendrell

Nascut el 15 d’abril de 1901, Josep Rius Fortuny era pagès. Casat amb Teresa Raventós, tenia tres fills: la Rosa, el Jaume i la Lola. Estava afiliat a l’Unió de Rabassaires i de fet va ser el president de la secció local del sindicat pagès. Serà segurament aquest el motiu que el van portar a exiliar-se en l’acabar la Guerra Civil Espanyola. 

Exiliat a França, va estar empresonat a Argelers. Va formar part de la Companyia de Treballadors Estrangers, però durant el període de la Segona Guerra Mundial, l’exèrcit alemany el va capturar el juny de 1940 i va estar empresonat al 140 Frontstalag (camp de presoners de guerra en el front) a Belfort amb la matrícula 8657 (Alemanya). Després va ser presoner de l’Stalag I-A de Stablack. Tot i que es va intentar escapar tres cops, no va tenir sort i finalment va ser deportat a un camp de concentració nazi. 

El juliol de 1941 pujava a un comboi a Königsberg junt amb vint presoners. Aquest comboi el portaran a Mauthausen. El 23 de juliol de 1941 entrava al camp de concentració nazi amb la matrícula 3751. Mesos més tard moria a Gusen, amb la matrícula 13703, el 20 d’octubre d’aquell mateix any. 

Josep Rius es va exiliar a França a les acaballes de la Guerra Civil, però la seva dona i els seus fills es van quedar al Vendrell. Com que Josep Rius comptava com a desaparegut, les forces franquistes van anar en contra de la família. La seva dona, Teresa Raventós, va estar un temps empresonada a la presó de Pilats (Tarragona).