Deportat...

Nom

Josep

Data naixement

08-09-1894

Camp

​KL MAUTHAUSEN 3445
KL GUSEN 13007

Cognoms

Riambau Figueras

Municipi de naixement

Albinyana

Municipi de residència

Albinyana 

Josep Riambau Figueras va néixer a Albinyana el 8 de setembre de 1894. Era fill de Bartolomé Riambau i de Dolors Figueras, i el germà més petit del total de tres (Mari, Jaume i Josep). Seguint la tradició familiar, la seva professió era pagès. 

Similar a altres casos, no tenim coneixement quasi de la seva biografia, l’unic que sabe, per testimonis propers a familiars, és que estava casat. D’aquesta manera, no podem considerar cap motiu que el portes a exiliar-se perquè desconeixem la seva activitat durant el període república i de la guerra civil. Tot i que podria ser que el seu exili estigui motivat únicament per un estat de por. No obstant actualment encara no ho sabem. 

El que sí que sabem és que després de travessar la frontera francoespanyola, és molt possible que formés part de la Companyia de Treballadors Estrangers. A causa d’aquesta condició de treballador, va ser capturat per l’exèrcit alemany (tot i que desconeixem la data que el van capturar, podem intuir que va ser a partir de juny de 1940 després de la primera invasió nazi en territori francès) i empresonat primer al Frontstalag (camp de presoners de guerra en el front) a Besançon (França). El segon lloc on va estar empresonat va ser a l’Stalag XI-B d’Altengrabow (Alemanya) on entraria el 10 de gener de 1941. Des de l’Stalag Altengrabow, pujaria a un tren des de Möckern amb destí al camp de concentració de Mauthausen. 

El 26 d’abril de 1941 entrava a Mauthausen amb la matrícula 3445. Dos mesos després el van trasladar al subcamp de Gusen on va morir el 5 de novembre de 1941.