Deportat...

Nom

Josep

Data naixement

12-09-1901

Camp

​KL MAUTHAUSEN 4214

Cognoms

Cunillera Casañes

Municipi de naixement

Banyeres del Penedès

Municipi de residència

Banyeres del Penedès

Josep Cunillera Casañes va néixer el 12 de setembre de 1901, era el petit de tres germans i va viure al poble de Banyeres del Penedès, a la casa anomenada “Cal Perico”. El seu pare era pagès i ell va seguir la mateixa tradició. Es va casar amb Alberta Francés Toda, amb qui va tenir dos fills, Josep Cunillera Francés i Ramon Cunillera Francés. 

Durant la Guerra Civil Espanyola va ser representant i conseller municipal per part de la Confederació Nacional Treballadors (CNT) en el primer govern de Banyeres del Penedès, format el 21 d’octubre de 1936, després de la promulgació del Decret de Seguretat Interior de la Generalitat de Catalunya. 

Acabada la Guerra Civil, es va exiliar a França, on va lluitar junt amb l’exèrcit francès contra l’exèrcit alemany. Durant la seva participació en la lluita contra la ideologia feixista, la que l’havia portat a exiliar-se de la seva terra i deixar enrere la seva família, va ser capturat pels alemanys nazis. Primerament, va ser empresonat al Frontstalag de Belfort (camp de presoners en el front) i després va ser empresonat a l’Stalag XI-A (camp de presoners de guerra) a Altengrabow (Alemanya), un dels camps de presoners més grans del centre d’Alemanya durant l’època nazi. 

Finalment, va ser traslladat al camp de concentració de Mauthausen el 26 d’abril de 1941, coincidint amb la darrera gran deportació d’espanyols a Mauthausen (entre el març i l’abril de 1941 van arribar un total de 1.300 espanyols). Josep Cunillera Casañes va entrar amb la matrícula 4214 i, mesos després de la seva arribada, el 30 de gener de 1942 va morir en aquest mateix camp.