Deportat...

Nom

Josep

Data naixement

15-05-1912

Camp

​KL MAUTHAUSEN

Cognoms

Colomé Pons

Municipi de naixement

Sant Pere de Ribes

Municipi de residència

Sant Pere de Ribes

Fill de Jaume Colomé i Dolores Pons. Va treballar de paleta en alguna casa que es construïa a la zona del Vinyet de Sitges. També se sap que va treballar com a “guarda de seguretat” en alguns esdeveniments al Centre d’Agricultors i Obrers (El Local) de Ribes.

El Servei Militar el va fer a la Seu d’Urgell, i el mateix any 1936 es va incorporar a l’exèrcit republicà. També se sap que va participar en la batalla de l’Ebre. És té constància que mantenia correspondència amb la seva família des del front, a les cartes en Jaume demanava a la seva família que li enviessin menjar perquè passaven molta fam.

En finalitzar la batalla va passar per Ribes, concretament a Puigmoltó, a casa dels seus pares. Va estar 2 o 3 dies i va marxar cap a l’exili. A la família li va quedar gravada una frase seva; “hem sigut enganyats”.

S’exilià un cop finalitzada la Guerra Civil. S’especula que un cop fora d’Espanya va ingressar a un camp de refugiats a França, probablement Argelers. Es té constància també que en Joan va ser traslladat el 25 de gener del 1941 amb un comboi que va arribar a Mauthausen dos dies després, el 27 de gener de 1941.

Al camp se l’identifica com a treballador Steyr-Münichholz. I és que la carència de mà d’obra del III Reich junt amb l’increment forçat de la producció bèl·lica, va fer que molts presoners dels camps es veiessin obligats a treballar en la indústria de guerra. Justament en Joan va ser enviat a la ciutat de Steyr, al sud de Linz, a on els presoners treballen en la construcció de la fàbrica de Münichholz, prop de la ciutat. La feina que hi desenvolupaven anava des de la fabricació de metralladores, motors d’avions i trens d’aterratge per als Me 109, 110 i 323, fins a trens de laminació.
Finalment, va morir assassinat pel règim nazi, el 7 de novembre de 1942 a Mauthausen.

Actualment, la reconstrucció de la seva trajectòria vital, tant durant la Guerra Civil, com des del seu exili fins a la seva mort a Mauthausen el 7 de novembre de 1942, encara avui en dia és una incògnita que es troba en plena investigació.
Cal esmentar que en la reconstrucció del seu pas pels campaments de refugiats francesos, s’ha consultat als arxius francesos dels Pirineus Orientals amb l’objectiu de trobar un certificat d’estança als campaments del territori. Malauradament, no s’ha aconseguit trobar cap registre, ja que van ser moltes les persones que es van exiliar a França l’any 1939, i moltes d’elles van passar-hi una breu estança, factors que van complicar l’execució d’una exhaustiva tasca i identificació de totes elles.

Biografia elaborada gràcies a la investigació realitzada pel Miquel Muç.