Luis Camacho Ferre

Josep

2 de juliol de 1909

Harteim

Casas Borràs

Baldellou - Osca

Sant Sadurní d'Anoia

 

Josep Casas Borràs va nèixer el 2 de juliol de 1909 a Baldellou, a la comarca de La Llitera, a la provincia d’Osca.

Va ser escollit alcalde de Sant Sadurní el 21 d’octubre de 1936 en representació de la Confederació Nacional del Treball (CNT)  i va exercir el càrrec fins al 29 d’octubre de 1937. Durant aquesta etapa va estar de baixa en dues ocasions, una per malaltia i una altra per accident laboral. Quan va deixar l’alcaldia va continuar com a regidor fins el desembre de 1938.

Josep Casas treballava a cal Benach, industria dedicada a la construcció de maquinaria. Aquí és on va patir l’accident laboral, el 8 de desembre de 1936, quan va resultar ferit en una cama a resultes de disparar-se l’arma que emprava per mesurar la resistencia de les planxes que feien pel blindatge de tancs. Altres versions apunten que el que es va disparar accidentalment va ser  l’arma que sempre portava a la cintura.

Una vegada recuperat va tornar a l’alcaldia el 3 de maig de 1937. Durant el seu mandat va impulsar l’emissió de paper moneda de pesseta, de cinquanta i de vint-i-cinc cèntims. En els bitllets hi apareixia la seva signatura. També va promoure el canvi de nom de la vila, treient el Sant.

A mitjans de gener de 1939, el taller de cal Beanch es va desmantellar davant la imminent ocupació de Sant Sadurní per les tropes franquistes i Josep Casas es va desplaçar fins a Bescanó acompanyant a la maquinària

A finals de gener, Casas passa a França, Aquí inici un trist periple per diferents camps i presons:

  • Ingressa  en el camp de refugiats d’Alliers a França.
  • Els alemanys el fan pres i el  traslladen al camp de presoners d’ Angoulême fins el 20 d’abril de 1940.
  • El traslladen a  Mathausen el 24 d’agost de 1940. Se li assigna el número 4106.
  • Més tard el traslladen a Gusen on arriba el 24 de gener de 1941 i se li asigna el número 9104.
  • Per continuar fins al  Castell de Hartheim (Àustria), on ingressa el 16 d’agost de 1941. Aquí resta fins la seva mort, que es produeix el 24 de setembre de 1941 a les 2:20h.

Els papers de Mathausen diuen que vivia al carrer Jose Antonio, 20 de Sant Sadurní i que era solter.

La mort fou notificada a una familiar seva, Amalia Casas que vivia al carrer Casp 44 de Barcelona.