Deportat...

Nom

Josep

Data naixement

13-08-1907

Camp

​KL MAUTHAUSEN 3272
KL SANKT LAMBRECHT

Cognoms

Caralt Busquets 

Municipi de naixement

El Vendrell

Municipi de residència

El Vendrell

Jose Caralt Busquets va néixer a Vendrell el 13 d’agost de 1907. Era fill de Jose Caralt Bañeras (pagès) i de Carmen Busquets Nin. Malgrat la seva condició de supervivent, ha estat impossible la trobada dels familiars directes que ens portessin informació i per aquest motiu desconeixem moltes dades: la seva professió, si tenia o no germans, si era solter o estava casat, si tenia fills o no, i quina va ser la seva activitat durant la Segona República i la Guerra Civil. 

Sense saber per què ni com va travessar la frontera francoespanyola, el que sabem és que va formar part de la Companyia de Treballadors Estrangers a França. En el context de la Segona Guerra Mundial i formant part d’aquesta companyia, va ser capturat per l’exèrcit alemany i empresonat a l’Stalag X-B (camp de presoners de guerra) a Sandbostel (Alemanya). 

Des del camp de presoners va pujar al comboi del 28 de febrer de 1941 que tenia destí Mauthausen. En aquest comboi anaven 254 republicans, dels quals en van morir 180. Josep Caralt va arribar al camp de concentració nazi el 3 de març de 1941 amb la matrícula 3272. Anys més tard, el juliol de 1943, el traslladaven al subcamp de Sankt Lambrecht. Aquest subcamp era un monestir benedictí al sud d’Àustria, requisat per les SS com a granja i on sembla que, a comparació del camp de Mauthausen i Gusen, la violència no era tan extrema. 

El 5 de maig de 1945, Jose Caralt va aconseguir la seva llibertat. Res sabem de la seva vida després de l’alliberació, l’únic que sabem és que va viure a París fins a la seva mort l’any 1962.