Deportat...

Nom

José

Data naixement

01-02-1913

Data naixement

KL MAUTHAUSEN 3164
KL  GUSEN  9382

Cognoms

López Martínez

Municipi de naixement

Sitges

Data naixement

Sitges

Nascut a Sitges el 1913, fill de Victoriano López Herraiz i Avelina Martínez, vivia amb els seus pares a la Platja de Sant Sebastià. Ara bé, en el certificat de defunció hi consta l’adreça de Barcelona, carrer de la Marina 117.

Format com a enginyer. En el llistat del document Nomenserzeichnis der Sapien-emigraten, Mautahausen datat el 6-9 d’agost de 1940 consta com a estudiant i en el Tod fallsaufnahme  (certificat de defunció) l’ofici ja consta com a era el d’enginyer.

El document de defunció diu que el jove José era solter (ob ledig).

Desconeixem com va fugir d’Espanya, tampoc sabem del cert en quina Companyia de Treballadors Estrangers s’incorporà (la 15, la 101 o la 103). Per la lectura dels documents que parlen de López Martínez, es dedueix que part d’aquestes tres Companyies va ser capturada entre el 20 i el 25 de maig de 1940 a Amiens i la resta a finals de maig-principis de juny al Departament du Nord-Pas de Calais.

Els presoners els dugueren als Stalags: XII-A Hohenfels-Oberplaz (nord-est de Nuremberg) i VII-A Moosburg (Alta Baviera). López rebia el número de presoner 40496.

El 5 d’agost d’aquell mateix any va sortir amb el comboi que portava tres-cents noranta-vuit republicans espanyols a Mauthausen. L’endemà hi entrava esdevenint el número 3164, definitivament perdia la seva identitatJosé López formà part del primer comboi de republicans espanyols a arribar a Mauthausen el 6 d’agost de 1940. Gràcies al testimoni del deportat vilanoví Antoni Sànchez sabem que dins del camp tingué relació amb altres deportats de Vilanova i la Geltrú.

El 24 de gener de 1941 és traslladat a Gusen, on morí l’11 de setembre d’aquell any amb la matrícula de deportat 9382.

Imatges i Documentació José López Martínez