Joan Robert Albà

Nom

Joan

Data naixement

13-11-1918

Camp

GUSEN

Cognoms

Robert Albà

Municipi de naixement

Sant Pere de Ribes

Municipi de residència

Sant Pere de Ribes

Joan Robert Albà, fill de Pedro Robert i Maria Albà, va néixer a Sant Pere de Ribes el 13 de novembre de l’any 1918. Dos anys després, el desembre del 1920 la seva mare moria de tuberculosi pulmonar. Això explicaria que en el padró municipal de l’any 1920, aparegués que vivien al Caserio de Sotarribas numero 3, en Joan amb el seu pare, i la seva respectiva nova esposa, Nieves Carbonell, i una filla en comú, Rosa Robert Carbonell.

Es desconeix la seva trajectòria vital i professió, tot i que sabem que el seu pare era pagès.

D’en Joan només tornem a tenir notícies d’ell en esclatar la Guerra Civil, a partir d’una ordre judicial emesa pel jutge municipal Antonio Artigas, el 4 de novembre de 1937, en la qual apareix el seu nom i una nova direcció, carrer Lluís Sirval, 6. L’ordre judicial, apel·lant a la Ley de Reclutamiento y Reemplazo del Ejército, determinava aquelles persones del municipi que eren vàlides per anar a lluitar al front. Finalment, la llista de les persones reclutades, entre les quals hi havia el Joan, s’aprova el 12 de novembre del mateix any al ple municipal, encapçalat per l’alcalde Joan Colomer Carbonell.
A partir d’aquí se li torna a perdre la pista, fins al final de la guerra. I només es té constància que l’any 1939, després de la victòria feixista, a on en un document redactat pel nou consistori feixista, el 27 de desembre del mateix any, a on es reclamava l’assistència al consistori de tots els naturals de la vila per prendre’ls declaració -independentment del seu paper durant la guerra- per contribuir al Glorioso Movimento Nacional, hi posa que se’n desconeix el seu parador.
Se sap, però, que va ser empresonat al camp de concentració de Gunsen, a on fou assassinat pel règim nazi el 7 de novembre de 1941.

La investigació segueix en curs.

Biografia elaborada gràcies a la tasca d’investigació realitzada per un dels descendents del Joan Robert, Eduard Simón.