Deportat...

Nom

Joan

Data naixement

28-11-1917

Camp

​KL MAUTHAUSEN 4541
KL GUSEN 9444

Cognoms

Mestre Ribas

Municipi de naixement

Llorenç del Penedès

Municipi de residència

Llorenç del Penedès

Joan Mestre Ribas va néixer a Llorenç del Penedès el 28 de novembre de 1917. Fill de Josep Mestre Romeu i d’Antonia Ribas Rosell, la seva germana gran es deia Magdalena. Seguint la tradició familiar, Joan Mestre era pagès. 

Durant la Guerra Civil Espanyola va formar part del comitè de la Confederació Nacional de Treballadors (CNT) de Llorenç del Penedès, fet pel qual segurament es va haver d’exiliar a les acaballes de la guerra. Travessant la frontera francoespanyola, però sense tenir coneixença de quin va ser el camí recorregut, el que sabem és que ja en el context de la Segona Guerra Mundial va ser empresonat per l’exèrcit alemany el 23 de novembre de 1940 a l’Stalag XI-B (camp de presoners de guerra) a Bad Fallingbostel (Alemanya) amb la matrícula 64511. 

Dos dies després del seu empresonament, va ser traslladat al camp de concentració de Mauthausen on va entrar amb la matrícula 4541. El camp de concentració de Mauthausen estava ideat inicialment per acollir uns 3.000 empresonats, però tenint present que va ser el camp on més espanyols van arribar després de la guerra civil, un any després de la seva construcció va arribar a un punt de saturació. D’aquesta manera, es van crear diferents subcamps. Així naixia Gusen, construït el desembre de 1939 i situat a cinc quilòmetres del camp principal. 

El subcamp de Gusen seria el lloc on moririen la major part dels deportats catalans i en Joan Mestre Ribes és un d’ells. El 24 de gener de 1941 Joan Mestre seria traslladat a Gusen amb la matrícula 9444, on moriria mesos després (exactament el 28 de desembre de 1941).