Deportat...

Nom

Joan 

Data naixement

5-11-1900

Camp

​KL MAUTHAUSEN   5357
KL GUSEN 11215

Cognoms

Cerdà Perayre

Municipi de naixement

Vilanova i la Geltrú

Municipi de residència

Vilanova i la Geltrú

Joan Cerdà nasqué a Vilanova i la Geltrú el 5 de novembre de 1900, segons el Llibre de Baptismes de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de la Geltrú. Va viure al carrer de Sitges, 36, amb els pares Domingo Cerdà (jornaler) i Vicenta Perayre, i les seves germanes Adela i Leonor. Joan va ser batejat a Santa Maria de la Geltrú el 19 de novembre de 1900, i es casà amb Josefa Masip Santacana el 1927 a l’església de Sant Antoni Abat.

Un any més tard tingueren un fill, de nom Joan, que va morir al poc temps al carrer Tarragona, 11. En el padró de 1930 a la mateixa finca hi vivien el pare i una germana de la seva dona (Masip), d’ell ja no se’n té més constància a la ciutat. En diversos registres podem trobar el seu segon cognom escrit amb diverses grafies: Paraire, Peraira, Pereire o Perayre, com el trobem en la majoria de registres locals.

Amb la retirada de les tropes republicanes segurament s’exilià a França, i un cop allà, segons la documentació oficial, durant el període de la Segona Guerra Mundial, va formar part de la 31a Companyia de Treballadors Estrangers. Detingut i portat al Frontstalag 140 situat a Belfort França), més tard passà a l‘Stalag XI-B situat a Bad Fallingbostel (Alemanya) amb el número de presoner 87407, i en sortí amb tren des de l’estació de la mateixa localitat. Fou deportat i el 27 de gener de 1941 entrava al camp de Mauthausen amb matrícula 5357, sent traslladat, el 29 de març, a Gusen amb matrícula 11215. Cerdà hi morí el 4 de gener de 1942, al voltant de les dues i quaranta minuts, tal com consta al Todfallsaufnahme (certificat de mort) custodiat a Arolsen Archives.

Biografia elaborada gràcies a la investigació del historiador vilanoví Xavier López.
Biografia elaborada gràcies a la investigació del historiador vilanoví Xavier López.