Deportat...

Nom

Joan

Data naixement

5-10-1897

Camp

​KL BUCHENWALD 69887
KL PLÖMNITZ

Cognoms

Cañellas Cañís

Municipi de naixement

La Bisbal del Penedés 

Municipi de residència

La Bisbal del Penedès

Joan Cañellas Cañís va néixer el 5 d’octubre de 1897 a la Bisbal del Penedès. Fill d’Antoni Cañellas Riambau i d’Antonia Cañis Juncosa. Estava casat amb Alberta Llenas Sole i van tenir una filla de nom Raimunda Cañellas Llenas. Pagès i un dels milers d’afiliats sindicalment a l’Unió de Rabassaires. Tenint present la seva afiliació sindical, es pot deduir que aquesta ideologia esquerranista va ser el motiu que el van portar a exiliar-se quan el bàndol franquista va guanyar la guerra. 

Va ser detingut a Beaune-Beaucaire (França) el 27 de maig de 1944 i posteriorment empresonat a Toulouse. Després d’estar a la presó dos mesos, el 30 de juliol de 1944 el van alliberar i el van deportar a Buchenwald (un dels camps de concentració més gran establert pels nazis). Entrava a Buchenwald el 6 d’agost de 1944 amb la matrícula 69887 dins el barracó número 52. El 14 de setembre d’aquest mateix any el van traslladar al camp de Plömnitz (actual Polònia), que va ser un dels subcamps de Buchenwald. L’11 d’abril de 1944 va ser alliberat de Buchenwald gràcies a l’arribada dels aliats. 

Gràcies a les aportacions del bisbalenc Àngel Rovira, hem pogut saber que Joan Cañellas va establir-se a França on acabaria morint. Alliberat del camp de concentració i deixant enrere l’horror nazi, segurament la intenció de Joan Cañellas era tornar a la seva vila natal amb la seva família, però la seva voluntat era incompatible amb l’existència del règim franquista a Espanya.

Imatges i Documentació Joan Cañellas Cañís