Deportat...

Nom

Joan

Data naixement

21-06-1917

Camp

​KL MAUTHAUSEN 6696

Cognoms

Bellver Tusquelles

Municipi de naixement

El Vendrell

Municipi de residència

El Vendrell

Joan Bellver Tusquelles va néixer el 21 de juny de 1917 al Vendrell. Procedent d’una família pagesa, poc coneixem actualment del seu estat civil ni de la seva participació durant el període republicà i bèl·lic. Es dedicava a l’hostaleria i abans de començar la Guerra Civil Espanyola era cambrer del restaurant Pi al Vendrell. 

Sense tenir coneixença dels motius que el portaren a exiliar-se, el que sabem és que va travessar la frontera francoespanyola. Va formar part de les companyies de treballadors estrangers, però a causa del transcurs de la Segona Guerra Mundial, el juny de 1940 era capturat al territori de Belfort per l’exèrcit alemany. Empresonat primerament al Frontstalag de Belfort (camp de presoners en el front) i després l’Stalag XI-B a Bad Fallingbostel (Alemanya). 

El 25 de gener de 1941 sortia direcció, amb altres 1.472 republicans (dels quals morien al comboi 1.079), Mauthausen. Dos dies després, el 27 de gener de 1941 entraria a Mauthausen amb la matrícula 6696. El 5 maig de 1945, amb l’entrada de les tropes americanes al camp de Mauthausen, Juan Bellver Tusquelles va ser alliberat. 

Cal esmentar que durant la seva estança al camp de Mauthausen va tenir una molt bona relació amb un altre deportat vendrellenc, Joan Mallofré Nin. Joan Bellver Tusquelles era el xicot de la cosina del Joan Mallofré, pel qual encara estaven més units. De fet, Joan Mallofré Nin va declarar més d’un cop que va poder sobreviure gràcies al Joan Bellver ja que aquest durant l’estança a Mauthausen treballava per un dels caps del camp i tenia millor accés al menjar. 

Joan Mallofré Nin, en una entrevista que va fer al Diari de Tarragona va dir el següent: Me ofrecía de vez en cuando un trozo de pan, comida, en cierto modo me protegía. Sí salí de allí fue gracias en buena parte a él. 

Sense coneixement de quina va ser la vida que va tenir després del seu alliberament, sembla que es va quedar a França i no va tornar a Catalunya (segurament motivat per un estat de por com en molts altres casos). Va morir l’any 2000 a Mèzin (França).