Deportat...

Nom

Joan

Data naixement

05-11-1890

Camp

​KL MAUTHAUSEN 3166

Cognoms

Aliau Vilanova

Municipi de naixement

El Vendrell

Municipi de residència

El Vendrell

Joan Aliau Vilanova va néixer el 5 de novembre de 1890 al Vendrell. Fill de Joan Aliau i Bellabuí i Rosa Vilanova i Huguè, va ser el mitjà de tres germans (Josep, Joan i Miquel) de “Cal Barrinaire”. Seguint la tradició familiar, era pagès com el seu pare. Es va casar amb Asunción Turdiu i Arnabat (veïna de la Bisbal del Penedès) i van tenir un fill: Joan Aliau Turdiu. Resulta curiós d’aquest cas que, Joan Aliau Vilanova va ser deportat al camp de Mauthausen junt amb el seu fill Joan Aliau Turdiu, i tots dos van ser supervivents del camp de concentració nazi. 

Sense coneixement de la seva activitat durant el període republicà i el període de la Guerra Civil, el que sabem és que va travessar la frontera francoespanyola per algun motiu que desconeixem. Va formar part de la 88 Companyia de Treballadors Estrangers. Començada la Segona Guerra Mundial, va ser capturat per l’exèrcit alemany i empresonat al Frontstalag (camp de presoners en el front) 142 a Vesoul (França). Poc temps després, va estar empresonat a l’Stalag XI-A a Altengrabow (Alemanya). Sense saber quan, sortia de Magdeburg (Alemanya) direcció al camp de concentració junt amb altres cinquanta-un republicans (dels quan van morir vint-idos). 

Va arribar a Mauthausen el 3 de novembre de 1941 amb la matrícula 3166. Va sobreviure al camp de concentració de Mauthausen fins al 5 de maig de 1945, data en què les tropes americanes alliberaven el camp. 

Gràcies a algunes aportacions del bisbalenc Àngel Rovira, hem pogut saber que acabada la Segona Guerra Mundial, Joan Aliau Vilanova es va quedar a viure a França. on va tenir dos fills més, la Rosalia i el Salvador. Finalment, Joan Aliau va morir el 19 de setembre de 1971 a Canohès (França).