Deportat...

Nom

Joan

Data naixement

09-04-1919

Camp

​KL MAUTHAUSEN 3165
KL DACHAU 38399

Cognoms

Aliau Turdiu

Municipi de naixement

El Vendrell

Municipi de residència

El Vendrell

Joan Aliau Turdiu va néixer al Vendrell el 9 d’abril de 1919. Era de “Cal Barrinaire”. Solter i pagès, va ser junt amb el seu pare, un dels supervivents dels camps de concentració nazis. Era fill de Joan Aliau Vilanova i d’Asunció Turdiu i Arnabat. 

De la mateixa manera que el seu pare, desconeixem l’activitat de Joan Aliau Turdiu durant el període de la Segona República i de la Guerra Civil Espanyola, de manera que no podem saber quin va ser el motiu del seu exili. No obstantaixò, el que sí que sabem és que va formar part de la 88 Companyia de Treballadors Estrangers a França. Durant el període de la Segona Guerra Mundial, Joan Aliau va ser capturat per l’exèrcit alemany i empresonat dues vegades. La primera al Frontstalag 142 (camp de presoners de guerra en el front) a Vesoul (França), i la segona estança on va estar empresonat va ser a l’Stalag XI-A (camp de presoners de guerra) a Altengrabow (Alemanya) amb la matrícula 7020. 

De la mateixa manera que el seu pare, va ser traslladat des de Magdeburg fins al camp de Mauthausen. El comboi en el qual viatjava anava ocupat per cinquanta-u republicans dels quals en van morir vint-i-dos. Ell junt amb el seu pare (i d’altres republicans) van sobreviure durant el transport. Arribava a Mauthausen el 3 de novembre de 1941 amb la matrícula 3165. Temps més tard, el 9 de novembre de 1942 el traslladaven a Dachau, amb la matrícula 38399, on estaria fins al dia de la seva alliberació (el 29 d’abril de 1945). 

Tot i no haver trobat descendents directes, les aportacions del bisbalenc Àngel Rovira ens ajuden a saber que quan va acabar la Segona Guerra Mundial, Joan Aliau Turdiu es quedaria a viure a França. Allà va morir el 4 de març de 2007.