Deportat...

Nom

Jaume

Data naixement

16-07-1919

Camp

​KL MAUTHAUSEN 5772
KL GUSEN 47036

Cognoms

Socias Figueras

Municipi de naixement

El Vendrell

Municipi de residència

El Vendrell

Jaume Socias Figueras va néixer al Vendrell el 16 de juliol de 1919. Era fill de Jaume Socias Serra (comerciant) i de Teresa Figueras Comas. Pagès i solter, poc sabem de la seva activitat durant el període republicà ni de la guerra civil. Sense descendents directes ni familiars amb qui poder parlar, la informació extreta de Jaume és poca. 

El que sabem és que, acabada la Guerra Civil, es va exiliar a França pels motius que fossin. Va formar part de les Companyies de Treballadors Estrangeres, però durant els primers mesos de la Segona Guerra Mundial va ser capturat pels nazis a juny de 1940 al territori de Belfort. Capturat, va ser presoner al Frontstalag de Belfort i després traslladat a l’Stalag XI-B de Falingbostel (Alemanya). 

El 25 de gener de 1941 pujava al comboi que el portaria a Mauthausen. Va arribar al camp dos dies més tard amb la matrícula 5772. El 17 de febrer de 1941 el traslladaven a Gusen amb la matrícula 47036. El 5 de maig de 1945, Jaume era un dels espanyols alliberats de Mauthausen. 

Sobrevivent del terror nazi, Jaume Socias no va tornar a la seva vil·la natal i es va quedar a viure a França on es va casar. El 1970 moria a França. Tot i no tornar a viure al Vendrell, va baixar algunes vegades per veure als seus veïns i per visitar, en alguns casos, als fills de l’altre company deportat, Josep Rius Fortuny.