Deportat...

Nom

Francesc

Data naixement

24-12-1912

Camp

​KL MAUTHAUSEN   5348
KL GUSEN 11780

Cognoms

Vidal Casanellas

Municipi de naixement

Barcelona

Municipi de residència

Vilanova i la Geltrú

Nasqué a Barcelona el 24 de desembre de 1912, segons diversos documents entre els quals una certificació de l’acta de naixement. Era el gran de quatre germans: Francisco, Gertrudis, Marina i Maria Teresa. Fill de Francisco Vidal i Sanahuja (agent d’assegurances), natural de Vilanova i la Geltrú, i Maria Casanellas, visqueren al carrer dels Mercaders, 8 i, posteriorment, a partir de 1927, al carrer de Sant Gregori, 5 (carrer d’Ignasi Iglésias, de 1932 a 1939). La mateixa adreça la trobem en el padró de 1930, on hi consta que Francesc Vidal i Casanellas era, aleshores, aprenent d’impressor.

Quan va començar la Guerra Civil, Francesc Vidal tenia 23 anys i va arribar a assolir el grau de tinent de les tropes de la República. L’any 1938, es va casar amb Dionisia Becerril, amb qui va tenir un fill, de nom Alexis, que viu a França. Un cop acabat el conflicte, s’exilià a França i va ser internat als camps de refugiats d’Argelers i el Barcarès. En esclatar la Segona Guerra Mundial, va enrolar-se com a voluntari a la 115a Companyia de Treballadors Estrangers, dins dels efectius de suport que havia organitzat l’exèrcit francès, conservant el grau de tinent i amb el compromís d’agafar les armes, si era necessari.

Va ser capturat pels alemanys el 21 de juny de 1940, a prop de la localitat de Remiremont (departament dels Vosges). La següent referència d’ell la trobem a l’Stalag V-D situat a Estrasburg (França) amb matricula 2926. D’aquell camp de presoners en sortí l’11 de desembre de 1940 i dos dies després era deportat a Mauthausen, amb matrícula 5348. El 8 d’abril de l’any següent era traslladat a Gusen, amb matrícula 11780, on morí assassinat l’1 de gener de 1942, al voltant d’un quart de cinc de la matinada, a l’edat de 29 anys, tal com consta al Todfallsaufnahme (certificat de mort) custodiat a Arolsen Archives.

Biografia elaborada gràcies a la investigació del historiador vilanoví Xavier López.

Imatges i Documentació Francesc Vidal Casanellas