Deportat...

Nom

Ferran

Data naixement

14-12-1907

Camp

​KL MAUTHAUSEN 6153
KL GUSEN 11447

Cognoms

Romeu Just 

Municipi de naixement

Calafell

Municipi de residència

El Vendrell

Ferran Romeu Just va néixer a Calafell el 14 de desembre de 1907. Era fill de Juan Romeu Colet (pagès) i de Constancia Just Font. Ferran era el gran dels quatre germans, sent els altres en Juan, Francisca i Ramón.

El 22 de desembre de 1932 es va casar amb la vendrellenca Providencia Serral Benages, amb qui va tenir dos fills, Ferran i Miquel. Ferran Romeu era pescador, a diferència del seu pare que es va dedicar al camp. Podríem arribar a pensar que el seu ofici era pescador durant els anys que va viure a Calafell, però quan el 1932 es va casar la seva residència es va traslladar al Vendrell. És probable que, davant aquest canvi d’ubicació, Ferran Romeu també fes un canvi de professió.

Tot i l’entrevista amb un dels familiars directes, desconeixem moltes dades de Ferran. Això és deu al fet que, com explicava la seva neta, a casa mai es va voler parlar del tema. Per aquest motiu desconeixem l’activitat de Ferran durant el període de la Segona República i de la Guerra Civil, de manera que establir un motiu que el portes a exiliar-se és tasca difícil.

Tot i això, el que sabem és que durant o després de la victòria franquista, Ferran Romeu es va exiliar a França. Va formar part de la Companyia de Treballadors Estrangers i el juny de 1940 (arran de l’ocupació alemanya durant els primers mesos de la Segona Guerra Mundial) l’exèrcit alemany el va capturar a Belfort. Va ser empresonat, primer al 140 Frontstalag (camp de presoners de guerra en el front) a Belfort; seguidament, va ser empresonat a l’Stalag XI-B a Fallingbostel amb la matrícula 87698.

El 25 de gener de 1941 pujava a un comboi direcció el que seria la seva última estada. Aquest tren transportava a 1.472 republicans, dels quals 1.079 van morir durant el trajecte. Dos dies després, el 27 de gener arribava a Mauthausen amb la matrícula 6153. La seva estada a Mauthausen va ser molt curta pel fet que Ferran va ser traslladat al subcamp de Gusen al març d’aquest mateix any. Entrava a Gusen el 29 de març de 1941 amb la matrícula 11447 i moria a aquest subcamp el 20 d’agost de 1941.