Luis Camacho Ferre

Domènec

1 de gener de 1904

Mathausen - Alliberat el 5-5-1945

Llopart Esvert

Gelida

Gelida

 
Domènec Llopart  Esvert va nèixer a Gelida el dia 1 de gener de 1904. 
El seus pares eren  Pau Llopart i Boltà i  Àngela Esvert i Vallès. Domènec Llopart es guanyava la vida fent de paleta, cantava a la coral local, feia teatre al seu poble i simpatitzava amb les esquerres. De fet, a la causa general figura coma membre de la FAI.
Estava casat amb Rosa Sampé i Soler (1905–1994) i tenia tres fills, Juanita, Albert i Josep.
 
 Quan es va declara la guerra civil va ser destinat al Cos de Carabiners i a finals de 1938 es trobava a Oriola. Quan va acabar la guerra LLopart es va exiliar a França, va ser internat en un camp de refugiats i més tard es va  allistar a una CTE.
 
Va ser detingut per l’exèrcit alemany  i ingressat a la presó satalag de Luisburgo ( Alemanya).
El 6 de juny de 1941 el van deportar a Mauthausen i li van adjudicar el número 5.099. Llopart va passar tres anys i onze mesos treballant-hi de paleta.
Va ser alliberat el 5 de maig de 1945.
De 1945 a 1949 es va establir a Aveyron (Midi–Pyrénnées) al domicili d’una de les seves germanes, exiliada a França perquè s’havia casat amb l’aviador republicà Fidel Núñez, al qual havia conegut durant la Guerra Civil quan aquest residia a la casa pairal de cal Fontde Gelida.
 Deu anys després d’exiliar-se, Llopart va decidir tornar a casa. Una vegada a Gelida estava obligat a presentar-se periòdicament a la caserna de la Guàrdia Civil i cada vegada que pretenia sortir del municipi havia d’obtenir
el corresponent salconduit.
Una vegada a Gelida, va continuar treballant de paleta. Va explicar molt poca cosa del que havia viscut al camp de Mauthausen.