L’abadia del municipi de Sant Jaume de Domenys, anomenat Domenys del Penedès, fou confiscada per la CNT durant l’estiu de 1936. A l’edifici religiós, que va passar a formar part de la col·lectivitat, hi obriren l’economat de la nova organització equipat amb maquinària de cansaladeria. Com la rectoria, altres set propietats més van quedar sota la supervisió dels cenetistes dirigits per Salvador Oliver i convertides en magatzems, cellers i corrals, entre les que destacava el Celler de Cal Porroig. Una finca proveïda de coberts i magatzems amb cups i botes que serviren a la col·lectivitat per elaborar vi. Segons l’informe, la mateixa casa havia servit a Jaume Roig, qui havia estat propietari i cap del Sometent, establir, a partir del 6 d’octubre de 1934 “el quarter general de la Guardia Civil per la repressió a casa seva, fent a mes tot mena de declaracions falses”. Com a Roig, de la resta de propietaris, entre els que es distingia Josep Gener, “alcalde durant la monarquia”, se’n destacava el seu paper com a col·laboradors en la repressió que va seguir als fets d’octubre, ja fos com a delators, coaccionant o participant en les detencions.[1] A Salvador Oliver l’acompanyaren al capdavant del sindicat únic i la col·lectivitat Sebastià Palau, Pere Palau, J. Bosch, P. Sanhuja i Juan Sivill, els quals assistiren en diverses ocasions als Plens Regionals de Camperols de la CNT del maig de 1937 i gener de 1938.[2]


[1] Arxiu Nacional de Catalunya, Generalitat, Comitè d’Apropiacions. Expedients de confiscació; adjudicació i reclamació de béns de Sant Jaume dels Domenys, reg. 6811.

[2] Credencials de delgats al Ple de Relacions Camperoles. Archivo Histórico Nacional, Sección Politicosocial, Barcelona, 920. Citat a: C. Bertran: «Aproximació a les confiscacions i les col·lectivitats del Baix Penedès (1936-1939)», a J. Piqué Padró (coord.): Guerra Civil a les comarques tarragonines, 1936-1939, Cercle d’Estudis Historics Guillem Oliver, Tarragona, 1999, p. 186.

Galeria D’Imatges

Documentació