Aquesta és una petició d’ajut en un convocatòria que aviat tindrà altres manifestacions, però en relació a la qual un seguit de membres de l’Associació Catalana d’Expressos Polítics hem ofert la nostra agenda de contactes personals per anar avançant feina.

Es tracta del següent:

Com us haureu adonat totes les notícies que s’estan generant a propòsit del que es presenta com la “memòria històrica” del franquisme estan centrant-se en exclusiva en la repressió feixista exercida durant la guerra i els anys immediatament posteriors: fosses comuns, afusellaments i empresonament durant la guerra i als anys 40, venerables avis i avies explicant la seva experiència… Tot plegat abundant en la presumpta evidència segons la qual la dictadura és una etapa remota de la història, sortosament superada i deixada definitivament enrere per un present democràtic per al qual el feixisme és sols un trist record.

Jo crec que tots sabem que no és així.

I aquí ve la cosa per la qual us voldríem demanar un cop de mà.

A la darrera assemblea de l’Associació Catalana d’Expressos Polítics es va decidir tirar endavant una iniciativa que, en el marc de la celebració del seu 30 aniversari, consistent en la convocatòria d’un acte públic no institucional de vindicació de la memòria de la “generació TOP”, és a dir de persones que van ser detingudes per la policia política i, sovint després de ser torturades, posades a disposició del Tribunal de Orden Público, el TOP.

Recordeu que el TOP va ser el tribunal dedicat a jutjar els delictes polítics entre 1963 i 1977. És cert que algunes persones, com jo mateix, vam continuar caient en mans de tribunals militars, però la immensa majoria de processats i processades ho van ser a través d’aquesta jurisdicció especial.

Estem buscant dades de més enrere, però us podem avançar que des de 1970 a 1975, el número de sumaris oberts pel TOP va ser de 14.178. L’any 1970, foren 1.358; el 1971, 1.361; el 1972, 1.695; el 1973, 2.065; el 1974, 3.382; el 1975, 4.317. En el moment de la seva clausura per ser substituït per l’Audiencia Nacional el número de sumaris oberts per un sols dels jutjats del TOP, el número 1, s’acostava als 2.600.

En absolut volem fer un acte de nostàlgia reparadora, ni res per l’estil. Del que es tracta és de retre homenatge als represaliats, però també de recordar que els responsables polítics, judicials i policials d’aquella repressió no sols van continuar i continuen en molts casos en actiu, sinó que no pocs d’ells han merescut reconeixements públics per la seva contribució a la “defensa de la democràcia”.

Haureu de reconèixer que les implicacions polítiques del nostre propòsit són d’una volada important, en la mesura què impliquen un sever qüestionament a propòsit de les condicions en les que es va produir l’anomenada transició democràtica i, més enllà, sobre si aquesta es va produir realment, si més no de la manera com ens ho han presentat oficialment.

Doncs bé, el que us demanem és que ens ajudeu a trobar persones detingudes o represaliades al llarg del període 1963-1977 –fins i tot si no haguessin arribat a ser processades- o familiars directes seves, de cara a aplegar el major nombre possible de destinataris directes de la convocatòria. No cal dir que s’acceptaran de bon grau incorporacions al nucli de persones que estem preparant aquest acte.

El que us demanem és que si sou una d’aquestes persones que busquem –víctimes del TOP o afins- escriviu-nos un missatge ageneraciotop@gmail.com. Si no ho sou, però teniu amics, parents o coneguts que ho siguin, feu-los arribar aquesta convocatòria i que ens escriguin a aquesta adreça. En qualsevol cas, reboteu aquest missatge a qui creieu adient.

Moltes gràcies.

Manuel Delgado