La Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes, després de la publicació de la “Llei 52/07 de 26 de desembre de la Memòria Històrica”, entén que aquesta polèmica llei no ha recollit els punts fonamentals que havíem proposat des del punt de vista de les normes internacionals, els drets humans i la pròpia legislació espanyola, com ara: la condemna de l’aixecament militar contra la República legalment constituïda; la il•legalització de la dictadura feixista del General Franco; la nul•litat de les sentències dictades pels tribunals repressius; la reparació adequada a totes les víctimes de la repressió franquista; etc. Motiu pel qual som especialment crítics amb l’esmentada llei. Malgrat tot, aquesta Plataforma, amb visió de futur, considera l’anomenada Llei de la Memòria Històrica, com a punt de partida i en conseqüència ens esforçarem a continuar lluitant per aconseguir els tres puntals de la nostra reivindicació: la Veritat, la Justícia, i la Reparació, per a tots aquells que van donar la seva vida i el millor de la seva joventut en defensa dels principis democràtics i els valors de la Segona República.

Intervenció de l’historiador Ramon Arnabat al Via Fora de Vilafranca del Penedès,el dia 26 de novembre de 2007, en l’acte Fem Memòria!

Per tant, proposem:

I. Donar suport totes les iniciatives que sorgeixin de les entitats i/o associacions, a fi de recuperar la Memòria Històrica Democràtica, sensibilitzant a la societat per a exercir el seu dret a saber la veritat de la recent Història del seu país; conèixer els valors pels quals van lluitar els seus progenitors; honrar a les víctimes del terrorisme feixista, com ho han fet els països del nostre entorn; recuperar els béns que els hi van ser confiscats injustament; dignificar les nostres ciutats, pobles i llogarets, retirant de les seves places i carrers els símbols franquistes; retornar als legítims representants de les nacionalitats històriques els documents que li van ser robats pels vencedors de la contesa civil (incivil); i qualsevol altra activitat relacionada amb el tema que tractem.

II. La formació d’un seminari en el marc del Col·legi d’Advocats de Barcelona (superant l’etapa de debat polític durant la tramitació de la Llei), amb l’objectiu concret de realitzar un estudi tècnic-jurídic de la Llei 52/07 de 26 de desembre; incorporant al mateix a especialistes en Dret Internacional, Penal, Constitucional, i Administratiu, per tal de poder oferir un assessorament complet a jutges, fiscals, forenses, antropòlegs, advocats, víctimes i familiars, de manera que puguin procedir i realitzar les accions legals oportunes davant els tribunals de justícia espanyols i internacionals.

III. Col·laborar tècnicament amb totes aquelles activitats que tinguin com objectiu fonamental la recuperació de la memòria: dels assassinats i enterrats en fosses comunes; dels immolats per la llibertat i per la República; dels guerrillers que van continuar lluitant per aquests valors; dels militars que defensaren i van ser fidels a la República; dels que van patir anys de presó per defensar les seves idees; dels obrers, religiosos, advocats, membres de la judicatura, intel·lectuals, estudiantes i ciutadans que van lluitar contra la dictadura franquista i van reivindicar els drets humans en circumstàncies difícils per la brutal repressió; de tots aquells que van patir d’alguna forma qualsevol tipus de coacció, judici i persecució per defensar els ideals democràtics; dels immolats en els camps d’exterminis nazi.

IV. Fomentar la unitat del moviment memorialista a nivell estatal, de manera que actuem de forma coordinada davant l’administració i davant els tribunals.

V. Aconseguir la justa representació de la Mesa de Catalunya, pels mèrits aconseguits en la seva lluita i la sensibilització de la societat catalana, en el Memorial Democràtic.