Les entitats que formem part de la Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes en referència al pre-acord fet públic pels grups parlamentaris del PSOE i IU-ICV sobre la coneguda com a “Llei de la Memòria Històrica”, manifestem que:

El considerem insuficient i ens reafirmem en els objectius establerts en el “Manifest en contra del Projecte de Llei de la memòria del govern espanyol” de 18 de novembre de 2006 signat per més de 120 entitats d’arreu de l’Estat espanyol. Les entitats de la Mesa de Catalunya valorem els esforços que s’estan fent per aconseguir una bona llei i ens declarem obertes al diàleg.

Exigim a l’Estat, com ho ha fet Alemanya i França, que assumeixi la responsabilitat en el deure de reconeixement i reparació de les víctimes de tota mena d’accions repressives. El Govern ha de dictar les disposicions legals necessàries perquè la nul·litat dels processos del franquisme es produeixi de manera general sense necessitat que les persones afectades hagin de patir un procés llarg i penós.

Demanem que l’Estat signi la Convenció per la imprescribiliat dels delictes contra la humanitat de les Nacions Unides de 1968.

Cal reconèixer totes les víctimes que van patir la repressió del règim feixista, tant a l’interior com a l’exili.

Que ens reafirmem en reclamar que es declari de manera expressa la condemna i la il·legalitat de la dictadura de Franco.

Aquesta llei no es pot fer d’esquena a les entitats i persones afectades, i més havent-hi un compromís públic. Entenem que el procés d’elaboració de la llei s’ha de fer de manera participativa donant veu a les diverses entitats memorialistes de tot l’Estat.

Fem una crida a totes les forces polítiques de Catalunya i de la resta de l’estat a continuar negociant, conjuntament, la millora substancial del projecte de llei fins que es faci un reconeixement de la condició de víctimes i la reparació jurídica i econòmica que els correspon.

Per últim, fem una crida també a totes les entitats cíviques que se sumin a l’exigència d’una llei justa i reparadora que serveixi per aprofundir en els valors republicans i en la democràcia al nostre país.

a Barcelona, 14 de maig de 2007

Comissió per a la Memòria Històrica de la UGT de Catalunya
Amical de Mauthausen y otros campos
Associació Fil Roig Fòrum per la Memòria Històrica de Catalunya
Comissió de la Dignitat
Associació Catalana de Juristes Demòcrates
Coordinadora per a la Memòria Històrica i Democràtica de Catalunya
Associació de Víctimes de la Repressió franquista a Tarragona
Associació Enrique Lister
Foro Defensa Tercera Edat-MH
La Gavilla Verde
Associació per a la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat
Ciutadans per la República
Associació Pro-Memòria Immolats Llibertat Catalunya
Fundació Pere Ardiaca
Associació d’Ex-Internats del franquisme a Catalunya
Memorial Democràtic de la UPC
Associació Sabadell per la República
Associació per al Memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT
Col·lectiu Història-CJC Joventut Comunista
CREM (Centre de Recerques i Estudis Mogoda)
H20-Col·lectiu Gai, Lesbià i Transsexual del Camp de Tarragona
Associació de Terrassa per la Tercera República
Associació Cultural 14 d’Abril
Associació de Familiars de Represaliats del Franquisme