Autors: Jaume Recasens i Bel
Títol: Vides en temps difícils. Sadurninencs als anys de Guerra i Postguerra.
Edició: Sant Sadurní d’Anoia, Ajuntament – El 3 de Vuit, 2003.

Vides en temps difícils...Aquest llibre és un exemple de com la memòria i la història s’entrellacen. Jaume Recasens ha combinat encertadament el testimoni dels protagonistes sadurninencs de la Guerra Civil i la Postguerra amb la recerca històrica, tot posant negre sobre blanc en un text ben escrit i entenedor.

La part central del llibre recull el testimoni oral i escrit de vint-i-un sadurninencs d’edats, extracció social i compromís polític diferents. A través dels seus testimonis podem copsar que va significar la guerra civil, tant al front, com a la reraguarda, i la posterior postguerra i repressió franquista.

Aquí els protagonistes de la història tenen cara i cos, noms i cognoms i això fa que els sentim propers. A l’ampli apartat d’annexos s’hi recullen informacions valuoses com ara la de les lleves mobilitzades, els refugiats, la repressió franquista, i les víctimes a causa de la repressió a la reraguarda republicana, la repressió franquista, els morts al front, i els morts als camps d’extermini nazis.

Un llibre imprescindible per entendre la guerra civil i la postguerra al Penedès.