Autors: Ramon Arnabat i Anna Sabanes, amb la col·laboració d’Ernesto González
Títol: Víctimes de la Guerra Civil (1936-1939) al Penedès. Soldats i població civil morta. Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf
Edició: Vilafranca del Penedès, Consell Comarcal de l’Alt Penedès, 2007

Víctimes de la Guerra Civil (1936-1939) al Penedès...Aquest llibre és el resultat d’anys de treball dels seus autors per tal de donar nom i cognoms a les víctimes de la guerra civil al Penedès. El llibre va precedit d’un pròleg de Jordi Oliva, responsable de l’estudi sobre el cost humà de la guerra civil a Catalunya.

El cos principal del llibre està dividit en dues parts, una analítica i una altra descriptiva. A la primera els autors analitzen les característiques generals de les víctimes del front: el seu veïnatge, l’edat, el lloc i la data de la mort, els fronts i els cossos de l’exèrcit, i expliquen la metodologia utilitzada en la recerca. En la segona, s’ofereix el llistat nominal dels 1.237 penedesencs morts al front dividits per pobles i comarques, així com la relació dels 115 civils morts a causa d’accidents i bombardeigs, i de les 415 persones mortes al Penedès durant la guerra però amb veïnatge a d’altres comarques catalanes o espanyoles.

El llibre constitueix una peça clau per entendre l’impacte de la guerra civil al Penedès, i per primera vegada es recullen els llistats de persones mortes a causa directa de la guerra, complementant els estudis fets sobre les repressions per Josep M. Solé i Sabaté i Joan Villarroya.