Autors: Lluís EROLES i Salvador LLORAC
Títol: La postguerra a un municipi de l’Alt Penedès. Sant Sadurní d’Anoia (1939-1952). Un exercici de recerca documental i recuperació de la memòria oral
Edició: IEP – Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia – Rius i Rius
Periode: 1939-1979
Ambit: Franquisme
Municipi: Sant sadurní d’Anoia (Alt Penedès)

LA POSTGUERRA EN UN MUNICIPI DE L'ALT PENEDÈS...Extens estudi sobre la postguerra a Sant Sadurní d’Anoia que s’inicia amb l’entrada de la V Divisió de l’Exèrcit de Navarra i es tanca a les primeries dels anys cinquanta, havent tractat multitud de temes: des de la repressió i l’exili fins al control ideològic de la Falange i el socioeconòmic de la CNS i la Hermandad de Labradores, passant per la composició dels consistoris o els aspectes religiosos. També incideix en la vida social i en qüestions com ara els bancs i les caixes, la indústria del xampany, l’Auxili Social i la beneficència, els centres educatius, l’associacionisme i un extens calaix de sastre dels fets i activitats més rellevants de la vida col·lectiva a Sant Sadurní.

El llibre es divideix en diferents capítols que podem agrupar en quatre blocs:

    1. El que fa referència a l’ocupació franquista de la vila, la formació de la Comissió Gestora Municipal, la repressió política, cultural, social i ecpnòmica, ii l’exili.
    2. El que fa referència al nou poder de Sant Sadurní durant la postguerra: els Consistoris municipals, els Jutges, el culte religiós, els rectors i els vicazris, l’economia i els treballs.
    3. El que fa referència als instruments de poder i control loca: La Falange, la CNS, les Hermandades, l’Auxili social.
    4. Finalment, els temes de vida quotidiana: el treball, les activitats econòmiques, l’educació, la sanitat, la cultural i el folklore, l’esabarjo, i un repàs dels fets més destacats durant aquests anys.

Uns apèndixs molt interessants i diverses imatges, moltes inèdites, completen aquest interessant llibre.

Direcció web: http://www.iepenedesencs.cat