Autors: Daniel Sancho París
Títol: A l’Ombra del Vesper, 1936-1939, records de la guerra civil a Santa Margarida i els Monjos.
Edició: Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos. Abril de 2007

A l’Ombra del Vesper...Aquest llibre explica la història de la guerra civil al municipi de Santa Margarida i els Monjos a través de 36 protagonistes que han explicat les seves vivències i records, contrastats amb documentació i contextualitzats. El procés del projecte de recuperació de la memòria històrica va començar el novembre de 2004 i des d’aleshores fins al mes de desembre de 2006 es van realitzar 36 entrevistes a persones del municipi i vinculades a ell mitjançant l’aviació.
Des de finals de 1937 i principis de 1938 es va construir a Els Monjos del Penedès un camp d’aviació depenent de l’Exèrcit de l’Aire de la República. El camp va tenir una elevada importància amb la batalla de l’Ebre i que, juntament amb els altres tres camps d’aviació que hi havia al Penedès, se’ls va anomenar els camps del “Vesper de la Gloriosa” fent referència a la semblança amb un niu de vespes. Als Monjos l’aviació va ser impotant, els avions que hi feien estada, els xatos, es va convertir en una atracció per tota la població. Una atracció que va provocar que en dues vegades fou bombardejar el poble i un metrallament sobre el camp d’aviació.
En el llibre es parla de l’aixecament militar del 18 de juliol (que va ser en ple ball de la Festa Major), del Comitè, del cotxe fantasma, la fam, les aventures i desventures al front, el camp d’aviació, els bombardeigs, la retirada republicana, l’entrada dels nacionals, l’exili, la repressió, els camps de concentració…
Juntament amb el llibre s’incorpora un DVD que, al llarg d’una hora, recull breument la història del poble i de la seva gent en temps de guerra.