Sant Quintí de Mediona

abril de 1931 a octubre de 1934

Càrrec (1) Cognoms, nom Filiació politica Candidatura
Grup municipal (2)
Edat(3) Profesió Notes
Alcalde Llobet Vallés, Bartomeu ERC Centre Obrer Republicà 50 Propietari Una de les seves propietats era el local on es va fundar el Centre Obrer Republicà. Hi ha una fotografia del personatge. (Procdéncia: M. Àngels Mata)
TA1 Miró Miró, Josep ERC Centre Obrer Republicà 50 Pagés
TA2 Gallego Miró, Facund ERC Centre Obrer Republicà 32 Pagés
Regidor Guarro Vidal, Marçal Centre Obrer Republicà 33 Fabricant
Regidor Llenas Suriol, Pere Centre Obrer Republicà 41 Pagés
Regidor Suriol Mallofrè, Quintí Centre Obrer Republicà 48 Pagés
Regidor Llopart Queralt, Ramon Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 31 Comerciant
Regidor Fàbregas Ferrè, Quintí Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 47 Pagés
Regidor Vallés Brugal, Antoni Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu

febrer de 1934 a octubre de 1934

Càrrec (1) Cognoms, nom Filiació politica Candidatura
Grup municipal (2)
Edat(3) Profesió Notes
Alcalde Ribas Soler, Josep Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 45 Pagés i comerciant Regentava el café i fonda del Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu. Destituït del càrrec, detingut i presoner al vaixell Uruguai pels fets d´octubre de 1934.
TA1 Olivè Baucells, Alexandre ERC Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 35 Fabricant d´esperit de vi Destituït del càrrec de TA1 pels fets d´octubre i restituït i elegit alcalde el febrer del 1936.
TA2 Cardús Duran, Joan URC (Unió de Rabassaires) Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 35 Pagés Destituït del càrrec de TA2 pels fets d´octubre i restituït i elegit TA1 el febrer del 1936.
Regidor Rovira Baucells, Jaume Unió de Rabassaires Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 37 Pagés President dels Rabassaires de Sant Quintí. Destituït del càrrec de regidor pels fets d´octubre i restituït i elegit TA2 ell febrer del 1936.
Regidor Montserrat Miró, Joan Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 36 Pagés Destituït del càrrec de regidor pels fets d´octubre i restituït el febrer del 1936.
Regidor Olivè Ribas, Joan Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 40 Baster Destituït del càrrec de regidor pels fets d´octubre i restituït el febrer del 1936.
Regidor Llobet Vallés, Bartomeu ERC Centre Obrer Republicà 55 Propietari Destituït del càrrec de regidor pels fets d´octubre i restituït el febrer del 1936.
Regidor Miró Miró, Josep ERC – CNT Centre Obrer Republicà 54 Pagés Destituït del càrrec de regidor pels fets d´octubre i restituït el febrer del 1936.
Regidor Pons Martorell, Francesc Centre Obrer Republicà 35 Paperer Destituït del càrrec de regidor pels fets d´octubre i restituït el febrer del 1936.
Regidor Alemany Coral, Marià Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 41 Pagés
Regidor Gallego Miró, Facund ERC – Sindicat Comarcal Centre Obrer Republicà 35 Pagés
Regidor Esteve Saumell, Jaume Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 23 Pagés Era Alcalde del Barri de la Bória.
Regidor Torner Miró, Josep Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 25 Pagés Era Alcalde del Barri del Vilet.
Regidor Creixell Tutusaus, Josep Centre Obrer Republicà 51 Pagés

octubre de 1934 a febrer de 1936

Càrrec (1) Cognoms, nom Filiació politica Candidatura
Grup municipal (2)
Edat(3) Profesió Notes
Alcalde Olivella Gallart, Claudi Centre Català Republicà Federal i Cooperatiui 30 Propietari Va ser nomenat alcalde desprès dels fets d´octubre, ja que l´alcalde elegit democràticament, Josep Ribas Soler, estava pres al vaixell Uruguai. En el seu nomenament diu (Alcalde gestor).
TA1 Kirner Albareda, Fidel 53 Farmacéutic
TA2 Massana Gili, Joan 42 Comerciant
Regidor Vidal Suriol, Joan Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 35 Comerciant
Regidor Barris Fàbregas, Jaume Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 48 Propietari
Regidor Ribé Bargalló, Josep 28 Contramestre téxtil
Regidor Llenas Llobet, Justí Pagés
Regidor Rafecas Sabater, Ramir Centre Obrer Republicà 40 Fuster

febrer de 1936 a juliol de 1936

Càrrec (1) Cognoms, nom Filiació politica Candidatura
Grup municipal (2)
Edat(3) Profesió Notes
Alcalde Olivè Baucells, Alexandre ERC Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 37 Fabricant d´esperit de vi Després de la guerra va ser condemnat a mort per haver estat alcalde republicà. La pena li va ser commutada per la presó.
TA1 Cardús Duran, Joan Unió de Rabassaires 37 Pagés
TA1 Rovira Baucells, Jaume Unió de Rabassaires 39 Pagés
Regidor Montserrat Miró, Joan 38 Pagés
Regidor Llobet Vallés, Bartomeu Centre Obrer Republicà 57 Propietari
Regidor Miró Miró, Josep CNT Centre Obrer Republicà 56 Pagés
Regidor Pons Martorell, Francesc Centre Obrer Republicà 37 Paperer Per ser regidor durant la república, el van denunciar i va estar empresonat durant 2 anys a la Model.
Regidor Olivè Ribas, Joan Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 42 Pagés

3.1 Politiques

Nom Data fundació Localització Nombre d’afiliats Premsa Altres
Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu 12 de juny de 1931 Carrer Pi i Margall, 18 0 El juny de 1931 la 1era comissió organitzadora estava presidida per Ramon Llopart Queralt. L´agost de 1933 es van aprovar els estatus i la primera junta Directiva la formaven: Joan Coca , president, Quinti Fàbregas vicepresident, Joan Cardús secretari, Jaume Busquets vicesecretari, Alexandre Oliver, tresorer, Antoni Vallés comptador, Ramon Llobet bibliotecari, Jaume Esteve i Emilià Alemany vocals.
Centre Obrer Republicà 15 d´agost de 1931 Ramon i Cajal, 3 0 1era Junta directiva. Pere Llenas, president, Josep Miró, vicepresident, Marçal Guarro caixer, Bartomeu Llobet bibliotecari, Joan Esteve, Quintí Suriol, Facund Gallego i Pere Ramon vocals, Jaume Grau secretari.

3.2 Sindicals

Nom Data fundació Localització Nombre d’afiliats Premsa Altres
UNIÓ DE RABASSAIRES 0

3.3 Cooperatives i sindicats agrícoles

Nom Data fundació Localització Nombre d’afiliats Premsa Altres
COOPERATIVA AGRÍCOLA QUINTINENCA 26/1/1931 c/ Joan Serra, 54 0

3.5 Ateneus, centres, societats…

Nom Data fundació Localització Nombre d’afiliats Premsa Altres
SOCIETAT CORAL LA LIRA 2373/1933 0

3.6 Altres

Nom Tipologia Data fundació Localització Nombre d’afiliats Premsa Altres
GERMANOR REPUBLICANA DE MEDIONA 30/4/1934 Plaça de la República, 8 0

4. Cens de protagonistes de la vida pública

Cognoms, Nom Ofici Ambit d’actuació (9) Tasca destacable
Miró Carol, Agustí Pagés Cultural i sindical L´Agustí Miró Coral sempre va estar implicat tant amb la cultura de Sant Quintí com en els afers económics dels treballadors del camp. L´any 1928 formava part amb altres 7 socis de la junta que va legalitzar la societat coral la Lira Quintinenca al govern civil, i l´any 1931-32 en va ser el president. Al mateix temps des dels anys 30 formava part de la colla dels bastoners de Sant Quintí essent-ne tambè un fort impulsor. El 12 de gener de 1931 formava part de la junta directiva fundadora de la Cooperativa Agrícola Quintinenca amb el càrrec de secretari. El 27 d´agost de 1936 formava part de la junta directiva fundadora del Sindicat Agrícola d´Aigüesbones com a vocal. Desprès del (alzamiento nacional) va formar part del comité local fundat el 19 de juliol de 1936. Aquest fet i el que l´Agustí Miró Carol estès afiliat al partit de l´Estat Català (EC) d´ideologia separatista, va motivar que amb l´entrada del General Franco fos condemnat a mort i afusellat al Camp de la Bota . El seu nom resta dintre la llista dels noms dels afusellaments franquistes al costat del monument del President Companys a Montjuïc. Segons fonts orals, expliquen que un cop acabada la guerra molts republicans que formaven part del comité local van marxar cap a França, peró l´Agustí Miró Coral no va voler marxar perqué ell deia que s´emparava amb la promesa feta pel General Franco que va dir als del bàndol contrari, que si no tenien delictes de sang no els passaria res. Peró la promesa feta pel Franco no es va complir amb l´Agustí Miró, i aquest tot i no tenir cap delicte de sang va ser empresonat i sense fer-li cap judici va ser sentenciat i afusellat.

5. Conflictes (aldarulls, manifestacions sabotatges, vages…)

Conflicte (10) Tipus(11) Data Breu descripció
La societat Coral La Lira Qintinense
La societat coral (La Lira Quintinense) Polític i cultural 18 de maig de 1934 La denominada Societat Coral (la lira Quintinense) que funcionava des de finals del s. XIX, l´any 1928 l´ajuntament de torn va voler legalitzar-la al Govern Civil. A partir dels anys 30 aquesta societat va patir vivament la tensió política que es vivia a la vila, entre els del Centre Obrer Republicà (local de baix) afins a l‘alcalde Bartomeu Llobet Vallés, i el Centre Català Republicà Federal i Cooperatiu (local de dalt) i afins a l´alcalde Josep Ribas Soler, ja que el suport que rebien de l´ajuntament depenia de la tendéncia política dels membres del consistori. A mès a mès tant un grup polític com l´altre es disputaven la seva fundació com a societat i legalització al govern civil i la seva pertinença. Arribant fins el punt que van ser detinguts Ramon Rafecas i Jaume Olivella veïns de Sant Quintí el 18 de maig de 1934 a Barcelona i reclosos per una nit en la Presó Cel•lular pel fet que uns els havien denunciat dient que al local de la Societat La Lira Quintinense s´hi havia trobat una bandera monàrquica, cosa que segons diuen no va ser certa, ja que la bandera que hi havia al local era la senyera.

6. Visites al municipi de figures destacades

Nom Data Motiu
El Bisbe de Barcelona 19-12-1931 L´alcalde i els regidors no van voler assistir a la visita Pastoral del bisbe de Barcelona, al•legant la laïcitat de l´ajuntament.
Joan Casanovas i Amadeu Aragay. Agost de 1931 Durant la Festa Major de l´any 1931, es procedí a la inauguració de l´escenari del Centre Obrer Republicà amb l´assisténcia dels consellers de la Generalitat, Casanovas i Aragay.
Francesc Macià 23-8-1932 El 17 d´agost l´alcalde de Sant Quintí va anar a la Generalitat i va invitar el president Macià a fer una visita el diumenge de la Festa Major que s´esqueia el dia 23 d´agost i el President Macià va acceptar-ne la invitació.
Diputació Barcelona...