"Visc forastera en una terra xopa de desmemòria"
Joana Raspall

"Cert que sense oblidar no es podria viure, però nogensmenys no es podria viure sense recordar"
Rodolf Llorens

"Somos la memoria que tenemos y la responsabilidad que asumimos, sin memoria no existimos y sin responsabilidad quizá no merezcamos existir"
José Saramago

Repressió franquista

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 2189 noms de víctimes de la represió.

Exili

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 1220 noms d'exiliats.

Cercador de víctimes

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 6064 noms de víctimes penedesenques i dels que moriren al Penedès durant la Guerra Civil.

Cercador de regidors

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 1686 noms dels regidors dels municipis penedesencs durant la Segona República.

Notícies

ES POSA EN MARXA EL CONSELL DE PARTICIPACIÓ DEL MEMORIAL DEMOCRÀTIC

L'historiador i director del projecte Tots els Noms, Ramon Arnabat, forma part d'aquest Conselle en representació de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana.

19/4/2009

Fes click per ampliar la imatge

El Memorial Democràtic de la Generalitat ha presentat avui el seu Consell de Participació integrat per 80 representants del món cultural i associatiu de Catalunya. En la presentació, el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha dit que la creació del Consell era necessària "per justícia, perquè quan no hi havia política de memòria va ser la societat civil qui va mantenir viva la memòria democràtica". Saura també ha destacat que el Consell respon a la pluralitat de la memòria "ja que el Memorial no vol el monopoli d'un relat històric".

Per la seva part, el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, ha explicat que el Consell tindrà una funció consultiva, podrà fer propostes i suggeriments sobre el programa d'activitats i també una funció de control sobre la Junta de Govern, però ha destacat que "l'objectiu és que sigui un altaveu i un àgora que relacioni el Memorial amb la ciutadania en la defensa dels valors democràtics". Caminal ha explicat que el Consell es reunirà com a mínim un cop l'any i que, per fer-lo més àgil, s'ha subdividit en quatre subcomissions que es reuniran periòdicament. El nou òrgan consultiu s'ha reunit avui per primer cop i, entre altres temes, ha tractat la futura celebració d'un acte de reconeixement i homenatge als lluitadors per la llibertat durant la guerra i el franquisme.


Com a representants de l'àmbit de la cultura, formen part del Consell l'historiador Paul Preston, els actors Carme Sansa i Jordi Dauder, les escriptores Rosa Regàs i Gemma Lienas, els cantautors Quico Pi de la Serra i Guillermina Motta, i el cineasta Manel Huerga, entre altres. També en formen part la historiadora i germana de Salvador Puig Antich, Montserrat Puig Antich; el magistrat José Ricardo de Prada, el jurista Carlos Jiménez Villarejo, l'advocada Magda Oranich, el sociòleg Salvador Giner, etc.

En representació de la trentena d'entitats de recuperació de la memòria històrica que integren el Consell, el president de l'As. Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, Enric Pubill, ha recordat que entitats com la seva ja demanaven la creació d'un Memorial Democràtic l'any 2002. Pubill ha celebrat la creació del Consell de Participació perquè "tot i que els testimonis anem desapareixent, el Memorial quedarà per a les pròximes generacions". A més de l'As. Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, integren el Consell l'Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó; l'As. per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya; l'Amical de Mauthausen; la Comissió de la Dignitat; etc. Pel que fa al moviment ciutadà, també l'integren la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya; CCOO; UGT; la Federació de Municipis; l'As. de Municipis; Òmnium Cultural; el Consell de Dones; el Consell de Joventut; Unescocat, etc.

El Consell de Participació és un òrgan consultiu del Memorial Democràtic de la Generalitat. A través del consell, representants del món cultural i de la societat civil participaran en l'elaboració dels programes d'actuació del Memorial Democràtic. L'integren 80 membres, nomenats a proposta de la Junta de Govern del Memorial, entre persones amb una trajectòria reconeguda en la defensa dels valors cívics i la memòria democràtica, representants d'entitats, organitzacions municipalistes, mitjans de comunicació..etc.

Amb la constitució del Consell de Participació, el Memorial ja ha completat la creació de tots els òrgans previstos en la seva llei. El Memorial Democràtic, creat per llei l'octubre de 2007, té per objecte desplegar les polítiques públiques del Govern adreçades a la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica. El Memorial impulsa el coneixement del període de la Segona República, de la Generalitat republicana, de la Guerra Civil, de les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, de la repressió de la dictadura franquista, de l'exili i la deportació, de l'intent d'eliminar la llengua i la cultura catalanes, dels valors i les accions de l'antifranquisme i de totes les tradicions de la cultura democràtica, amb la finalitat de donar a conèixer d'una manera científica i objectiva el passat recent i estimular la comprensió del temps present.


http://www10.gencat.cat/drep/AppJava/cat/ambits/Memorial/actualitat/904162.jsp
Tornar enrere

Connexió d'usuari


Recordar contrasenya

Registra't

Represió franquista al Penedès

domenys bitllet.jpg

 Bitllet de cinquanta cèntims de Domenys del Penedès. 1937

Panoràmica de l'exposició

Butlletí de __________________

Organitza

En conveni

Col·laboren

Institut d´Estudis Penedesencs Memorial Democràtic Institut Ramon Muntaner Ministerio de la Presidencia


© 2005 - 2019 Institut d´Estudis Penedesencs - Per contactar amb nosaltres utilitzi aquest  formulari de contacte - Telèfon: 93 892 19 79