Ankara Psikolog 3d sanal gezinti veri kurtarma
Totselsnoms.org | Recuperació de la memòria històrica del període 1931-1978 al Penedès | Institut d’Estudis Penedesencs.

"Visc forastera en una terra xopa de desmemòria"
Joana Raspall

"Cert que sense oblidar no es podria viure, però nogensmenys no es podria viure sense recordar"
Rodolf Llorens

"Somos la memoria que tenemos y la responsabilidad que asumimos, sin memoria no existimos y sin responsabilidad quizá no merezcamos existir"
José Saramago

Repressió franquista

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 2189 noms de víctimes de la represió.

Exili

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 1220 noms d'exiliats.

Cercador de víctimes

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 6064 noms de víctimes penedesenques i dels que moriren al Penedès durant la Guerra Civil.

Cercador de regidors

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 1686 noms dels regidors dels municipis penedesencs durant la Segona República.

Notícies

SANT SADURNÍ D'ANOIA RECUPERA PART DEL SEU PASSAT

L’Arxiu de l’Ajuntament ja disposa d’una còpia digitalitzada dels documents confiscats al final de la Guerra Civil

27/3/2009

Fes click per ampliar la imatge

L’Ajuntament de Sant Sadurní disposa ja d’una còpia digitalitzada de tota la documentació desapareguda al final de la Guerra Civil i que ara fa un any va ser localitzada a Barcelona, a l’Arxiu de la Delegació del Govern a Catalunya. En un episodi que té molts punts de contacte amb el famós afer dels Papers de Salamanca, la troballa de l’Ajuntament de Sant Sadurní ha destapat l’existència d’un arxiu en el qual hi ha documentació confiscada a una desena llarga d’ajuntaments catalans quan va acabar la Guerra Civil.
En el cas de Sant Sadurní, s’han localitzat i s’ha fet còpia digital d’un total de 19 llibres, 15 dels quals corresponen a l’Ajuntament, mentre els altres quatre són d’entitats significatives de la vila: la Companyia d’Aigües, la Cooperativa Agrícola i l’Hospital Ferrer i Sallés. Segurament els més importants són els quatre llibres d’actes dels plens municipals del període 1936-1939. Segons Querol, amb aquesta documentació es pot recuperar una part de la història real del municipi durant un període especialment controvertit. A més dels llibres d’actes, hi ha els llibres d’entrades i sortides de documents de l’Ajuntament, el registre auxiliar de comptes corrents, el diari d’intervenció de pagaments, el llibre d’actes d’arqueig, els llibres auxiliars de despeses i ingressos, el diari d’ingressos, el diari del registre de caixa i el llibre de caixa de 1937. Això es complementa amb els llibres de caixa de la Companyia d’Aigües, el llibre d’actes de la Cooperativa Agrícola i el llibres de caixa de l’Hospital (1933-1938).

L’alcalde de Sant Sadurní, Joan Amat, es va mostrar satisfet d’omplir un buit important en la documentació municipal i va agrair la tasca feta per l’exalcalde i historiador, Carles Querol, que ha estat la persona que durant els darrers 40 anys ha resseguit un gran nombre d’arxius a la recerca d’aquests valuosos llibres. En realitat, qui va localitzar-los a l’Arxiu Històric de la Delegació del Govern va ser Isidre Surroca, un col·lega de Querol, també historiador, a qui l’exalcalde havia manifestat el seu interès pels llibres d’actes de l’Ajuntament del període de la Guerra Civil. Carles Querol va comunicar la troballa a Amat i, tot seguit, es van iniciar els tràmits per recuperar la documentació. Hi va haver una reunió amb el delegat del Govern, Joan Rangel, i, finalment, es van obtenir els permisos per treure una còpia digital dels 19 llibres. La tasca de digitalització, a càrrec d’una empresa especialitzada, va ser supervisada pel director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, Josep Maria Masachs, i va durar quatre dies. Segons va explicar l’arxiver comarcal a la roda de premsa d’aquest dimarts, es van digitalitzar més de 2.000 pàgines i se’n van fer tres fitxers diferents, un d’ells d’alta qualitat i un altre de tamany reduït que properament es penjarà a la web municipal. Masachs també va explicar que, a més de Sant Sadurní, a l’Arxiu de la Delegació del Govern hi ha documentació, entre altres, dels ajuntaments de Vallbona d’Anoia, Sarral, Falset, Sant Jaume dels Domenys, Capellades, Creixell, la Floresta i Guissona.

La responsable de l’Arxiu Municipal, Núria Sebastian, va comentar que els 19 llibres digitalitzats estan disponibles per a consulta a les dependències de l’Arxiu, a la segona planta de la Casa de la Vila, els matins de dilluns a divendres. Només cal omplir un formulari o bé enviar un correu electrònic a arxiu@santsadurni.cat. Sebastian va afegir que actualment l’Arxiu ocupa un total de 8.000 caixes que corresponen tant a l’arxiu històric com a l’administratiu. La majoria de documents són del segle XVIII en endavant, però hi ha algunes coses anteriors. També hi ha servei d’hemeroteca (revistes), l’arxiu fotogràfic i diverses donacions.

Joan Amat estava acompanyat a la roda de premsa d’un representant d’AMI, Isidor Rando, i d’un altre del PSC, Jaume Amigó, però va dir que la voluntat és que sigui el conjunt del consistori qui posi en marxa el mecanisme per recuperar els documents originals. Segons l’alcalde, en els propers dies es nomenarà Carles Querol com a coordinador de l’expedient que ha de permetre recuperar els llibres.
Sobre aquesta qüestió, Querol va recordar que el patrimoni de l’Ajuntament és inalienable i que, amb l’objectiu de poder retornar a l’Arxiu Municipal la documentació incautada al final de la Guerra Civil, s’ha de seguir un procediment similar al que va permetre a la Generalitat recuperar els Papers de Salamanca. “Hem de preparar un expedient molt sòlid i confia que, aproximadament d’aquí a 2 anys, el Consell de Ministres aprovi la restitució d’aquests documents a l’Ajuntament de Sant Sadurní”, va puntualitzar Carles Querol. Segons l’historiador i exalcalde, aquest afer és una injustícia tremenda perquè, a més de robar uns documents de l’Ajuntament, es van utilitzar per inculpar regidors i alcaldes de l’etapa de la Guerra Civil.


http://www.santsadurni.org/
Tornar enrere

Connexió d'usuari


Recordar contrasenya

Registra't

Represió franquista al Penedès

capa.jpg

 Exposició de fotografies de Robert Capa corresponents al dia 15 de gener de 1939

Panoràmica de l'exposició

Butlletí de __________________

Organitza

En conveni

Col·laboren

Institut d´Estudis Penedesencs Memorial Democràtic Institut Ramon Muntaner Ministerio de la Presidencia


© 2005 - 2019 Institut d´Estudis Penedesencs - Per contactar amb nosaltres utilitzi aquest  formulari de contacte - Telèfon: 93 892 19 79