Ankara Psikolog 3d sanal gezinti veri kurtarma
Totselsnoms.org | Recuperació de la memòria històrica del període 1931-1978 al Penedès | Institut d’Estudis Penedesencs.

"Visc forastera en una terra xopa de desmemòria"
Joana Raspall

"Cert que sense oblidar no es podria viure, però nogensmenys no es podria viure sense recordar"
Rodolf Llorens

"Somos la memoria que tenemos y la responsabilidad que asumimos, sin memoria no existimos y sin responsabilidad quizá no merezcamos existir"
José Saramago

Repressió franquista

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 2189 noms de víctimes de la represió.

Exili

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 1220 noms d'exiliats.

Cercador de víctimes

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 6064 noms de víctimes penedesenques i dels que moriren al Penedès durant la Guerra Civil.

Cercador de regidors

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 1686 noms dels regidors dels municipis penedesencs durant la Segona República.

Notícies

VEÏNS DE LLORENÇ HOMANTGEN A L'ALCALDE REPUBLICÀ AL CEMENTIRI DE VALÈNCIA

El 20 d’abril un petit grup de persones de Llorenç del Penedès assisteixen a l'acte d’homenatge als milers de víctimes del franquisme, entre elles Josep Brugal Palau.

2/5/2008

Fes click per ampliar la imatge

Diumenge 20 d’abril un petit grup de persones de Llorenç del Penedès van anar al Cementiri General de València per assistir a un acte d’homenatge als milers de víctimes del franquisme soterrades a les fosses comunes existents en aquest cementiri.
Hi anaren en nom de Llorenç del Penedès i concretament en nom de La Cumprativa, ja que una d’aquestes víctimes va ser l’alcalde del poble durant la II República, a més de ser un dels fundadors de la Societat que actualment rep el nom de “La Cumprativa”, i un dels fundadors també del Celler Cooperatiu; ens referim a Josep Brugal i Palau, que morí mentre complia condemna al Penal de Sant Miquel dels Reis, el 24 de desembre de 1939, a conseqüència d’un càncer d’estómac, a l’edat de 63 anys.

L’acte l’organitzava el Fòrum per la Memòria del País Valencià i pretenia, a part d’homenatjar les víctimes, denunciar la construcció de 1.030 nínxols nous, per part de l’ajuntament de València, sobre la única fossa comuna que queda de les 6 trobades, destruint-la i oblidant-se dels milers de persones que hi ha soterrades. L’acte també pretenia denunciar la cessió d’un terreny públic a l’arquebisbat per tal que hi puguin construir el macrosantuari dedicat a “els màrtirs de la Santa Croada”, i que per contrapartida no es fa res per dedicar un petit recordatori als civils morts i a les víctimes de la repressió franquista.

L’acte va començar a les 12 del migdia, amb la participació de diferents associacions nacionals i internacionals que continuen exigint que es dediqui l’espai a la memòria de les víctimes. Primerament hi hagué la concentració davant la porta principal del cementiri, seguidament es féu una ofrena floral en el fossar de la secció setena dreta. A continuació Mercè Teodoro, com a advocada del Fòrum, va llegir un manifest on entre d’altres coses, demanava la conservació de la zona i la construcció d’un monument per recordar “els que van lluitar per la llibertat”. Seguidament es realitzà un minut de silenci en memòria de les víctimes, i després els assistents van llegir els noms de les persones soterrades. Va ser un moment carregat d’emoció i nosaltres vam dir el nom de Josep Brugal, però el més impactant fou sentir els noms de molts nens petits i nadons, quina culpa tenien? Finalment, es penjaren els papers amb els noms de les víctimes a la tanca de la fossa, i per acabar l’acte es va passar a la interpretació de l’himne de Riego, a càrrec de la Banda de Música de la Societat Coral el Micalet.
Al sortir del cementiri deixàrem el fossar ple de milers de paperets enganxats i moltíssimes flors recordant així tots els noms d’aquestes víctimes i evitant-ne el seu oblit.


http://www.forumperlamemoria.org/spip.php?article156
Tornar enrere

Connexió d'usuari


Recordar contrasenya

Registra't

Represió franquista al Penedès

bitlletVendrell.jpg

 Bitllet d'1 pesseta emès per l'Ajuntament del Vendrell l'any 1937

Panoràmica de l'exposició

Butlletí de __________________

Organitza

En conveni

Col·laboren

Institut d´Estudis Penedesencs Memorial Democràtic Institut Ramon Muntaner Ministerio de la Presidencia


© 2005 - 2019 Institut d´Estudis Penedesencs - Per contactar amb nosaltres utilitzi aquest  formulari de contacte - Telèfon: 93 892 19 79