Ankara Psikolog 3d sanal gezinti veri kurtarma
Totselsnoms.org | Recuperació de la memòria històrica del període 1931-1978 al Penedès | Institut d’Estudis Penedesencs.

"Visc forastera en una terra xopa de desmemòria"
Joana Raspall

"Cert que sense oblidar no es podria viure, però nogensmenys no es podria viure sense recordar"
Rodolf Llorens

"Somos la memoria que tenemos y la responsabilidad que asumimos, sin memoria no existimos y sin responsabilidad quizá no merezcamos existir"
José Saramago

Repressió franquista

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 2189 noms de víctimes de la represió.

Exili

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 1220 noms d'exiliats.

Cercador de víctimes

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 6064 noms de víctimes penedesenques i dels que moriren al Penedès durant la Guerra Civil.

Cercador de regidors

 • Nom
 • Cognom 1
 • Cognom 2
 • Municipi

Consulta aquí els 1686 noms dels regidors dels municipis penedesencs durant la Segona República.

Memorial (Espais)

DSCN2986.jpg
Memorial a les víctimes de la Guerra Civil
Temps de Silenci és una obra escultòrica d'Ángel Camino per tal d'homenatjar a les 64 víctimes de la Guerra Civil de Sant Martí Sarroca documentades en els treballs de Lluís Pujado i publicats a El Martinet.
Llegir tota la noticia ››
hpim3733-1.jpg
Monòlit en Homenatge als Morts penedesencs als Camps d'Extermini Nazis
El dia 1 de maig de 2005 es va inaugurar al Parc de la Pau al barri de la Girada de Vilafranca un monòlit en homenatge als penedesencs morts en els camps d'extermini nazis. Aquest monòlit representa un tros de paret amb un filferro metàl·lic en la seva part superior. En el monument hi ha la relació dels penedesencs morts en els camps nazis d'extermini.
Llegir tota la noticia ››
BUNQUER 1 copia.jpg
Patrimoni Bèl·lic existent a la platja del Far de Vilanova i la Geltrú
Conjut de fotografies d'un búnker situat en la platja del Far de Vilanova i la Geltrú, un dels pocs elements bèl·lics que resten en les costes penedesenques
Llegir tota la noticia ››
refugi de Sant Vicenc estacio.jpg
Refugi Antiaeri de l'Estació de Ferrocarril de Sant Vicenç de Calders
Entrada al refugi antiaeri de l'Estació de ferrocarril de Sant Vicenç de Calders. Una part del patrimoni de la guerra civil que convindria servar, documentar i fer visitable. Aquest refugi va salvar moltes vides davant els bombardeigs de l'aviació franquista sobre l'estació de Sant Vicenç.
Llegir tota la noticia ››
bunquer sant gervasi copia.jpg
Patrimoni Bèl·lic existent a la platja de Sant Gervasi de Vilanova i la Geltrú 1
Col·lecció de fotografies d'un búnker existent a la platja de Sant Gervasi de Vilanova i la Geltrú
Llegir tota la noticia ››
bunquer sant Gervasi altre copia.jpg
Patrimoni Bèl·lic existent a la platja de Sant Gervasi de Vilanova i la Geltrú 2
Col·lecció de fotografies d'un búnker existent a la platja de Sant Gervasi de Vilanova i la Geltrú
Llegir tota la noticia ››
llevaBibe..-1
Monòlit a la Lleva del Biberó de Sitges
Monòlit dedicat a la Lleva del Biberó de Sitges i a tots els que van sofrir la guerra. Les fotografies són d'Àngels Parés
Llegir tota la noticia ››
P8280001-01.JPG
HOMENATGE ALS SOLDATS QUE VAN PERDRE LA VIDA DEFENSANT LA REPÚBLICA
Record dels 268 soldats republicans enterrats a la fosa comuna del cementiri de Vilafranca del Penedès, la majoria morts a l’Hospital Militar de Vilafranca (Clínica Militar núm.10) durant la Guerra Civil (1937-1939). Placa amb els noms dels soldats enterrats, amb l'escrit: "HOMENATGE ALS SOLDATS QUE VAN PERDRE LA VIDA DEFENSANT LA REPÚBLICA"
Llegir tota la noticia ››
flor-Val.jpg
HOMENATGE A LES VÍCTIMES DE LA REPRESSIÓ ENTERRADES AL CEMENTIRI DE VALÈNCIA
Diumenge 20 d’abril un petit grup de persones de Llorenç del Penedès vam anar al Cementiri General de València per assistir a un acte d’homenatge als milers de víctimes del franquisme soterrades a les fosses comunes existents en aquest cementiri. Nosaltres anàvem en nom de Llorenç del Penedès i concretament en nom de La Cumprativa, ja que una d’aquestes víctimes va ser l’alcalde del nostre poble durant la II República, a més de ser un dels fundadors de la Societat que actualment rep el nom de “La Cumprativa”, i un dels fundadors també del Celler Cooperatiu; ens referim a Josep Brugal i Palau, que morí mentre complia condemna al Penal de Sant Miquel dels Reis, el 24 de desembre de 1939, a conseqüència d’un càncer d’estómac, a l’edat de 63 anys. L’acte l’organitzava el Fòrum per la Memòria del País Valencià i pretenia, a part d’homenatjar les víctimes, denunciar la construcció de 1.030 nínxols nous, per part de l’ajuntament de València, sobre la única fossa comuna que queda de les 6 trobades, destruint-la i oblidant-se dels milers de persones que hi ha soterrades. L’acte també pretenia denunciar la cessió d’un terreny públic a l’arquebisbat per tal que hi puguin construir el macrosantuari dedicat a “els màrtirs de la Santa Croada”, i que per contrapartida no es fa res per dedicar un petit recordatori als civils morts i a les víctimes de la repressió franquista.
Llegir tota la noticia ››
niuPortGinestaSitges.JPG
Patrimoni bèl·lic de Nius de metralladores de Sitges
Dues fotografies de nius de metralladores situades al Port Ginesta (Botigues de Sitges) sobre la via del tren i una fotografia del niu de metralladores situada a Vallcarca molt ben dissimulat, situat al penyasegat mirant a llevant.
Llegir tota la noticia ››
Memorial2.JPG
Memorial dels vilanovins als camps de concentració nazis
Fotografies del Memorial dels Vilanovins als camps de concentració nazis situada a la plaça de la Peixeteria de Vilanova i la Geltrú.
Llegir tota la noticia ››
IMG_7265b.JPG
Morts de la Guerra Civil al Pla del Penedès
Unes tres-centes persones es van acostar a la plaça de la Font de l’Esteve del Pla del Penedès per assistir a l’acte d’inauguració del monòlit de quatre tones que el consistori ha erigit per reconèixer als morts de la Guerra Civil al municipi. Coincidint amb la Diada l’acte va servir per descobrir una placa amb els més de quaranta noms de les persones mortes a la Guerra Civil, al Pla. La descoberta de la placa va anar a càrrec de l’alcalde, Alfred Martínez, acompanyat de dos supervivents planencs de la Lleva del Biberó, Josep Piñol i Pere Gibert. En l’acte hi van participar els familiars de les víctimes i els exalcaldes vius del Pla del Penedès des del 1936 fins l’actualitat: Jaume Vallés, Anton Guilera, Francesc Cardús, Emili Rosich, Ramon Colomé i l’actual, Alfred Martínez. Martínez considerava que “aquest 2010 ha arribat el moment de fer aquest petit homenatge, tant als veïns del municipi com aquells que no ho eren i que van morir tant al front com en algun punt del municipi”. La regidora de Cultura, Dolors Chacón, remarcava el perquè de la ubicació del monòlit ja que “en l’espai públic escollit, tothom pot fer el seu particular homenatge a les víctimes i a la vegada esdevé el punt on fer les ofrenes per part del consistori i del poble”. Chacón també destacava l’emotivitat de l’homenatge i el fet que moltes persones que feia anys que no venien al municipi, van tornar a acostar-s’hi en aquesta jornada. El president de l’IEP, Ramon Arnabat, i l’historiador local, Josep Vallés, també han contribuït a l’homenatge que va reunir més de 300 persones.
Llegir tota la noticia ››

Connexió d'usuari


Recordar contrasenya

Registra't

Represió franquista al Penedès

Madrid.JPG

 Crida contra els bombardeigs franquistes

Panoràmica de l'exposició

Butlletí de __________________

Notícies

Dossier sobre les Fosses del Penedès a La Fura
El setmanari penedesenc La Fura publica un exhaustiu reportatge sobre les fosses de la guerra civil al Penedès
JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA A SUBIRATS 2018
Homenatge als mestres de la República
Veure totes les notícies ››

Organitza

En conveni

Col·laboren

Institut d´Estudis Penedesencs Memorial Democràtic Institut Ramon Muntaner Ministerio de la Presidencia


© 2005 - 2019 Institut d´Estudis Penedesencs - Per contactar amb nosaltres utilitzi aquest  formulari de contacte - Telèfon: 93 892 19 79